Viceprim-ministra Cebotari a făcut totalurile discuției cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”

Viceprim-ministra Cebotari a făcut totalurile discuției cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”

Viceprim-ministra în exercițiu pentru Reintegrare, Olga Cebotari, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, s-a referit la rezultatele întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor (așa-numitul format „3+2”) din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”), care s-au aflat în vizită în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Cebotari a spus că, vizita aceasta s-a desfășurat după un interval de 2 ani, ultima fiind în data de 12 iulie 2019, și a fost un bun prilej pentru a trece în revistă situația actuală în procesul de negocieri, a face un schimb de informații și de opinii pe marginea temelor curente de pe agendă și a examina perspectivele impulsionării negocierilor și a organizării unei viitoare runde a formatului 5+2 în semestrul II 2020, rezultative și productive, dar și fără careva precondiții.

„S-a accentuat oportunitatea deschiderii în acest format a discuțiilor pe coșul politic și instituțional, iar partenerii internaționali au reiterat sprijinul ferm pentru reglementarea durabilă și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale internațional recunoscute.

Am evidențiat că pentru Chișinău în anul curent se prezintă ca fiind prioritare:

  1. a) asigurarea protejării drepturilor omului și a liberei circulații între maluri pentru toți cetățenii, inclusiv pentru oficialii moldoveni ce întreprind vizite private sau trec prin localitățile din regiune;
  2. b) realizarea măsurilor prompte de combatere a COVID-19, imunizare masivă a populației și de acordare a ajutoarelor umanitare beneficiarilor de pe ambele maluri;
  3. c) buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină și revenirea în sediile proprii a acestora, precum și accesul neîngrădit al fermierilor din Dubăsari la terenuri.
  4. d) păstrarea ritmului lucrativ și constant în platformele existente de negocieri”, a declarat viceprim-ministra.

Olga Cebotari a subliniat că a atras atenția asupra necesității restabilirii drepturilor fundamentale ale persoanelor ce au fost încălcate în regiune, rezolvării durabile a temei liberei circulații, scoaterii infrastructurii posturilor neautorizate de control, realizării plenare a angajamentelor agreate în așa-numitul pachet Berlin+, evitării tensiunilor și acțiunilor unilaterale, inclusiv în Zona de Securitate.

Potrivit spuselor sale, mediatorii și observatorii au fost informați despre deschiderea Chișinăului de a prelungi după 01 iulie curent facilitățile oferite agenților economici din regiune la importul unor bunuri, iar după 01 septembrie de a pune în aplicare decizia de accedere în traficul rutier internațional doar a autovehiculelor cu plăci de model național și neutre pentru unitățile necomerciale, cu posibile ajustări la situația transportului de pasageri și a autosanitarelor dotate pentru prestarea serviciilor medicale de urgență.

„În calitate de noi inițiative pentru interesele populației s-a propus ca să fie sprijinite financiar prin fonduri de asistență externă proiectele de achiziționare a două noi feriboturi pentru a asigura transportarea peste r.Nistru a locuitorilor și a mărfurilor de primă necesitate și reparația capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, cu înaintarea adresărilor de resort. S-a exprimat disponibilitatea acordării unui focus aparte aspectelor de gender, în lumina interesului manifestat de Președinția în exercițiu a OSCE și a progreselor marcate la nivel național”, a mai comunicat oficial.

În contextul organizării în data de 11 iulie curent a scrutinului electoral parlamentar, viceprim-ministra Cebotari a precizat că s-a specificat necesitatea renunțării la abordări discriminatorii și de politizare exagerată, cu asigurarea egală/ neîngrădită a exercitării dreptului electoral pentru toți cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Exponenții formatului 3+2 au mulțumit Chișinăului pentru angajarea continuă și responsabilă în promovarea măsurilor pozitive și în interesele cetățenilor, au îndemnat concentrarea pe atingerea rezultatelor tangibile, identificarea soluțiilor tehnice și pragmatice la temele actuale și crearea premiselor de dezvoltare a interacțiunii și de depășire a divergențelor existente. Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu în OSCE a dat asigurări că va oferi sprijin necesar părților în procesul de găsire a compromisurilor reciproc acceptabile și cu impact social pozitiv”, a mai spus Olga Cebotari.

Cristina Gurez

Share