Vicepreședintele Parlamentului European: Suntem conștienți că agenda de reforme este foarte amplă și ne bucurăm să vedem cât de ambițios este noul Guvern

Vicepreședintele Parlamentului European: Suntem conștienți că agenda de reforme este foarte amplă și ne bucurăm să vedem cât de ambițios este noul Guvern

Vicepreședintele Parlamentului European, Heidi Hautala, a făcut totalurile vizitei în Republica Moldova, informează OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, Heidi Hautala a menționat că, a fost o vizită scurtă, dar foarte intensă.

„Am vrut să fim aici, din primele momente, după schimbările ce au avut loc în ultima perioadă. Am avut întâlniri cu Premierul Maia Sandu, Președintele Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi, dar și șeful fracțiunii de opoziție – PDM, Pavel Filip. Membrii Parlamentului European își exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al RM și vom urmări cu interes felul în care progresează reformele. Bineînțeles, este un proces de lunga durată care are nevoie de acordul de consens între partidele politice. Salutăm transferul pașnic de putere din RM și considerăm că dialogul dintre partide este esențial, reformele și eforturile de a vindeca faliile ce sau deschis la nivelul societății în Moldova. Angajamentul față de un dialog între toate partidele din Parlamentul moldovean sunt esențiale”, a precizat oficialul.

Heidi Hautala a menționat că, este clar, pentru ei, că RM are nevoie de reforme.

„Reforme – cum ar fi cea din domeniul justiției, are nevoie de depolitizarea administrației de stat și de o reformă electorală, are nevoie de o mass-media pluralistă și de garanții privind siguranța jurnaliștilor. Sprijinim întru totul opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește deciziile Curți Constituționale care trebuie să respecte standardele internaționale. Sunt gata, în numele Parlamentului European, să facilitez dialogul dintre partidele politice și schimbul de bune practici între Parlamentul European și Parlamentul RM. Suntem conștienți că agenda de reforme este foarte amplă și ne bucurăm să vedem cât de ambițios este noul Guvern al RM și cât de mari sunt ambițiile încât cetățenii să se bucure de aceste reforme. Parlamentul European se angajează în sprijinirea acestor strădanii. Noi acordăm încredere noului Guvern și încurajăm dialogul transparent și deschis între Guvern și opoziție, iar sprijinul UE se va concretiza pe măsură ce această încredere va fi susținută de fapte, acțiuni, care să răspundă aspirațiilor cetățenilor RM”, a conchis Heidi Hautala.

Andriana Cheptine

Share