Valeriu Munteanu a plecat la Paris. Vezi cu ce scop!

Valeriu Munteanu a plecat la Paris. Vezi cu ce scop!

În perioada 7-8 decembrie 2015 Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, participă la lucrările celei de-a 21-a Conferință a Părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei, care are loc în Paris, Franța, potrivit unui comunicat de presă.

Fiind o țară în curs de dezvoltare, cu un sistem socio-economic bazat pe resurse naturale modeste și o dependență mare a economiei de sectorul agricol, Republica Moldova este profund îngrijorată de evoluţia  fenomenului schimbării climei și de consecinţele lui, atît la nivel global, cît şi la cel naţional. Din momentul aderării la această Convenţie şi pînă în prezent ţara noastră  a participat activ în procesul de negocieri privind elaborarea şi promovarea  mecanismelor durabile globale ce ţin de atenuarea şi adaptarea la consecinţele determinate de fenomenul schimbărilor climatice.

În cadrul Conferinței, Valeriu Munteanu a reiterat aceste obiective ale Republicii Moldova, care cu interes au fost întîlnite și susținute de comunitatea internațională. La acest forum internațional sunt prezenți circa 50 de mii de participanți, reprezentanți din 195 de țării ale lumii și societății civile. „Până în 2100, temperaturile globale ar putea crește cu 4-5 grade, și ar avea un impact pronunțat, ar duce la efecte secundare, cu urmări de creștere a sărăciei. Or, consecințele pentru agricultură, turism și industrie ar fi greu decelate. Cea mai bună modalitate de a răspunde amenințărilor aduse de schimbările climatice este de a ne mobiliza împreună, ”- a punctat ministrul Munteanu.

Precizăm că, Republica Moldova a aderat la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la schimbarea climei la 16 martie 1995, iar la 13 februarie 2003 a ratificat şi Protocolul de la Kyoto. Prin aceste acțiuni țara noastră a recunoscut importanţa fenomenului schimbărilor climatice asupra destinului umanităţii și, ca Parte la această Convenţie şi-a asumat angajamentul de a promova principiile dezvoltării durabile și de a contribui la atingerea obiectivelor finale ale Convenţiei, axate pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Doina Secrieru

Share