Prima reuniune a Consiliului sectorial pe coordonarea politicilor comerciale s-a desfășurat

Prima reuniune a Consiliului sectorial pe coordonarea politicilor comerciale s-a desfășurat

Prima reuniune a Consiliului sectorial pe coordonarea politicilor comerciale, infrastructura calității și protecția consumatorilor, s-a desfășurat vineri, 4 decembrie, în cadrul Ministerului Economiei, cu participarea partenerilor de dezvoltare. În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte privind asistența tehnică și financiară externă acordată Republicii Moldova, totodată, fiind prezentate rezultatele implementării DCFTA. Ședința a fost condusă de viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, anunță serviciul de presă al Ministerului Economiei.

În context, au fost comunicate prioritățile și provocările întâmpinate, evidențiind domeniile care necesită asistența donatorilor. Astfel, s-a constat necesitatea unui proiect TWINNING pentru revizuirea legislației în domeniul siguranței industriale și racordării acesteia la rigorile și principiile UE, creării condițiilor pentru asigurarea competitivității produselor autohtone destinate exportului pe piața UE, precum și diversificarea pieței interne și externe pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Totodată, reprezentanții Institutului Național pentru Standardizare s-au arătat interesați de inițierea procedurilor de aplicare pentru un proiect TWINNING Light pentru obținerea suportului experților europeni privind întocmirea documentației, revizuirea și perfecționarea proceselor interne, precum și realizarea altor condiții necesare îndeplinirii criteriilor aferente calității de membru cu drepturi depline ale Comitetului European de Standardizare (CEN) și Comitetului European de Standardizare în Electrotehnică (CENELEC). De asemenea, părțile au vorbit despre necesitatea unui proiect TWINIING pentru dezvoltarea capacităților instituționale ale Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a menționat că DCFTA este o prioritate pentru țară și punerea în aplicare a acordului necesită o coordonare a tuturor eforturilor, astfel încât politicile să fie implementate în timp util, iar resursele disponibile să fie direcționate eficient și țintit.

Consiliul sectorial coordonator pe politici comerciale, infrastructura calității și protecția consumatorilor a fost creat pentru a asigura mecanismul de cooperare între Guvernul Republicii Moldova și partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova pentru coordonarea și eficientizarea activităților și evitarea suprapunerilor.

Mihaela Rotari

Share