Valentin Eșanu către Premier: „Uzina metalurgică din Râbnița așteaptă agenții economici, iar aceștia așa și nu vin”

Valentin Eșanu către Premier: „Uzina metalurgică din Râbnița așteaptă agenții economici, iar aceștia așa și nu vin”

Omul de afaceri Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, a informat Guvernul R. Moldova, în cadrul ședinței de ieri, unde s-a examinat subiectul demonopolizării pieței metalelor uzate, că unii angajați ai SA „Metalferos” amenință agenții economici care vor să semneze contracte cu uzina metalurgică din Râbnița, transmite OFICIAL.

Valentin Eșanu spune că uzina metalurgică din Râbnița așteaptă agenții economici, iar aceștia așa și nu vin.

„Din surse neoficiale ni s-a spus că oamenii nu vin pentru că sunt amenințați. Uzina a transmis deja două scrisori către SA „Metalferos”, pentru a fi livrată marfa, iar întreprinderea nicicum nu reacționează. Nu înțelegem de ce „Metalferos” colectează acum metale, fac cheltuieli enorme”, a menționat în cadrul ședinței Valentin Eșanu.

Valentin Eșanu l-a informat pe Premierul Ion Chicu că salută liberalizarea pieței de metale feroase. „Suntem prima companie care deja exploatăm metale feroase la uzina metalurgică din Râbnița, deja de 3 săptămâni. După ce am început această practică, de 2 ori au crescut prețurile la achiziția metalelor. Dacă înainte, în mediu, era 2 mii de lei tona, acum ajunge la 3 700 lei, iar cetățenii sunt mulțumiți”, a spus Valentin Eșanu.

De asemenea, el a ținut să informeze Guvernul că regiunea transnistreană va cere Guvernului ca pe piața din R. Moldova să fie acceptate companiile transnistrene pentru colectarea metalelor feroase și neferoase și exportul lor, dar fără acte pentru export. Există riscul, dacă „Metalferos” blochează accesul, ca companiile transnistrene să cumpere metalul pe loc și când acest lucru se va întâmpla, vor dispărea afacerile. Statul și mediul de afaceri vor avea de suferit”, a mai spus Valentin Eșanu.

Șeful Executivului a solicitat probe și a asigurat că pe fiecare caz probat autoritățile competente vor întreprinde măsuri hotărâte.

Cristina Pendea

Share