Va fi inițiată procedura de modificare a legislației cu privire la procuratură

Va fi inițiată procedura de modificare a legislației cu privire la procuratură

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretarul de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, au discutat cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Procurorilor, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale despre actualele mecanisme de responsabilizare disciplinară a procurorilor și deficiențele identificate, informează OFICIAL.

În context, s-a analizat posibilitatea reorganizării Consiliului Superior al Procurorilor, a colegiilor și a inspecției procurorilor, pentru a consolida eficiența activității acestora. Un alt subiect discutat a vizat selecția, cariera și evaluarea performanțelor procurorilor.

Ministrul Sergiu Litvinenco a menționat că îmbunătățirea mecanismului de răspundere disciplinară a judecătorilor și procurorilor este unul dintre obiectivele Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

„Eforturile noastre sunt orientate spre edificarea unui sistem al justiției cu judecători și procurori independenți, imparțiali, responsabili, integri și profesioniști. De aceea, analiza situației, împreună cu reprezentanții instituțiilor-cheie, ne va ajuta să identificăm pârghii eficiente pentru creșterea responsabilității procurorilor, asigurând totodată independența lor”, a afirmat ministrul Justiției.

În urma discuțiilor, s-a convenit asupra inițierii procedurii de modificare a legislației cu privire la procuratură, în scopul îmbunătățirii mecanismelor de răspundere disciplinară a procurorilor.

Cristina Gurez 

Share