Unde ajunge R. Moldova, dacă relația guvernării cu Uniunea Europeană se răcește

Unde ajunge R. Moldova, dacă relația guvernării cu Uniunea Europeană se răcește

„Doamne ferește de o Coree de Nord. Cam ar fi și la noi o Coree de Nord, numai că cu regim democratic. Asta în genere îi culmea!”. Aceasta a comunicat primarul de la Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Autoizolarea asta deja cam se începe. Mă uit că și eurodeputații români, colegii de peste Prut, mă uit și alte discursuri în Parlamentul European care sunt în defavoarea totală a conducerii Republicii Moldova. Mă tem că Europa va merge la niște măsuri mult mai drastice”, a precizat el.

Prin urmare, primarul s-a referit la scrisoarea celor 713 primari.

„Chiar și cu scrisoarea asta pe care au făcut-o, chipurile, primarii. Chipurile, pentru că vă zic – din acești 713, minimum vreo 300-400 nu-s de acord cu asta, doar că au fost impuși. Nu au fost impuși cu bâta, dar în pofida anturajului și felul cum a fost pusă problema aceasta că de obicei îi chemau pe la raion…”, a declarat acesta.

În acest fel, primarul a vorbit și despre un al doilea element.

„Elementul doi – bâta guvernării care-i la raion și le spune: „Uitați-vă, băieți, știți, noi trebuie să ajutăm țara!”. Că, de fapt, eu înțeleg că ei vor să arunce acum pisica moartă în ograda opoziției. Oare chiar noi credem că europenii au ajuns la mâna opoziției moldovenești și să sisteze asistența macrofinanciară? Chiar așa-s de nedumeriți europenii aceștia oare? Eu cred că s-a trecut o linie roșie după care nu mai trebuia să treacă. Cineva de aici, din Republica Moldova, n-a înțeles că-i linia roșie, tot credea că-i verde și-i verde. Lucrurile merg foarte prost acum. Ceea ce ține de relații externe, mai ales cu finanțele, Fiscul, cu reforma fiscală, că mă gândeam că nu poate un așa organism…”.

Mihaela Rotari

Share