Un politolog, despre efectul protestelor: „Cel mai bun instrument pentru a pune presiune asupra guvernării”

Politologul Dionis Cenușă, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a comunicat despre importanța protestelor, informează Oficial.

„Desfășurarea protestelor pașnice este cel mai bun instrument pentru a pune presiune asupra guvernării, dar și a provoca reflexe de normalitate în interiorul sistemului, unde mai există porțiuni sănătoase. Altfel, spargerea gheții nu se poate produce. Protestele au o semnificație enormă pentru cei care au votat în favoarea opoziției extra-parlamentară. Acest exercițiu resuscită sentimentele cetățenești, care sunt încă inhibate. Să nu uităm despre rezistența cetățenilor armeni de câteva săptămâni în urmă, care au forțat sistemul să renunțe la un premier compromis și să aducă la guvernare liderii mișcării pro-reformă”, a precizat el.

Prin umare, Cenușă, s-a referit și la presiunea din exterior. „La Bruxelles, instituțiile și oficialii europeni vor să vadă că cetățenii vor schimbare și protestează pentru a schimba lucrurile. Presiunea din exterior este utilă și vitală pentru a disciplina sistemele politice oligarhizate, dar aceasta are nevoie de presiunea internă, care în fond reprezintă suveranitatea poporului, care nu poate fi înlocuită cu niciun fel de intervenție din exterior. Cine poate să protesteze și este în Moldova trebuie să o facă. Cea mai durabilă democrație și stat de drept se construiesc cu propriile mâini, voci și curaj”, a declarat el.

Mihaela Rotari 

Share