Un politolog, despre recentele evoluții din politicul moldovenesc

Un politolog, despre recentele evoluții din politicul moldovenesc

Politologul Dionis Cenușa și-a expus opinia cu privire la recentele evoluții din politicul moldovenesc, informează OFICIAL.

„Socialistii prin intermediul Presedintelui se auto-invita sa faca parte din coalitia de guvernare. In fond, Dodon pare sa parieze cu propria popularitate pentru a amortiza potentiala coalitie intre Socialisti si PDM. Totodata, acest pariu nu este facut fara o doza ridicata de siguranta in faptul ca o coalitie, care sa inglobeze Socialistii, poate fi setata”, a scris politologul.

În același timp, el s-a referit la deputații Partidului Democrat. „Democratii nu par sa fie deloc alarmati, dar ceea ce fac acestia este insinuarea desfasurarii unor negocieri, care daca si au loc nu sunt deloc, si deocamdata, transparente. Motivele opacitatii variaza, dar principalul este ca nimeni nu stie cum sa dialogheze cu Democratii si totodata sa ramana neapatati. Acelasi lucru se refera la Socialisti, de unde si vine interventia Presedintelui Dodon. Pana cand lucrurile se clarifica, Democratii observa capacitatea opozitiei, deja parlamentare, de a mobiliza proteste, in contextul sentintelor contra a celor doi activisti ACUM – Gheorghe Petic si Sergiu Cebotari”, a declarat Cenușa.

Prin urmare, el s-a referit și la cei din blocul ACUM. „Opozitia, sub umbrela ACUM, aduce, intre timp, mesajele protestatare in parlament. Propunerea de a confirma status-quo-ul de ‘stat capturat’ sau ideea de a propune un candidat pentru functia de speaker denota o tactica complexa, dar pe alocuri contradictorie. Explic: Pe de o parte, daca Socialistii adopta Declaratia privind ‘statul capturat’, de care este acuzat Vladimir Plahotniuc, atunci coalitia PDM-PSRM este compromisa. Acest lucru face ca alegerile anticipate sa devina tot mai probabile. Pe de alta parte, ACUM sugereaza ca va vota pentru un speaker propus de ei, ceea ce contribuie la mentinerea actualului guvern”, a scris Cenușa, pe o rețea de socializare.

În concluzie, politologul a vorbit despre cei care sunt avantajați din actualul Parlament. „Dupa prima sedinta a legislativului ales s-a adeverit ca Socialistii si Democratii, datorita experientei de guvernare (in)directe, sunt avantajati. Din contra, multor reprezentanti ai opozitiei le lipsesc experienta si cunostinte despre modul cum functioneaza parlamentul. Din acest motiv, constructia unei opozitii puternice in interiorul Parlamentului ar putea sa necesite ceva timp”, a conchis acesta.

Mihaela Rotari 

Share