Un politolog, despre dorința Președintelui Dodon ca „actuala coaliție să guverneze până la capăt”

Un politolog, despre dorința Președintelui Dodon ca „actuala coaliție să guverneze până la capăt”

Politologul Dionis Cenușă, într-o postare pe Facebook, a scris că „niciodată de la Voronin încoace, o coaliție nu a funcționat la fel de operativ după cum o face guvernarea PSRM-ACUM”, informează OFICIAL.

„Dar, de asemenea, niciodată de la PCRM încoace, partidele politice care formează o coaliție nu au avut un inamic atât de bine definit, precum regimul oligarhic al lui Plahotniuc. Presedintele Dodon sigur vrea o coaliție pentru termen complet de mandat. În acest fel, acesta îi ține pe principalii adversari ocupați în guvern, și își mărește șansele să fie reales în funcție”, a mai adugat Cenușă.

„Un guvern eficient și transparent, cum tinde să-l faca Maia Sandu, produce stabilitate, din care beneficiază imaginea Președintelui Dodon. Acesta nu încetează să-și atribuie meritele guvernului și majorității, care dealtfel nu îi pot fi negate în totalitate”, a scris politologul.

În acest fel, el s-a referit și la următoarele alegeri locale.

„Ideea de a replica în teritoriu parteneriatul politic existent la nivel central nu este deloc neinspirată. Dar ale cui interese va servi asemenea împărțire pașnică a funcțiilor elective. Dacă primarul revine Socialiștilor și funcția de viceprimar ACUM sau invers, atunci ce rezultă? În primul rând, ACUM este un bloc format din două partide, care probabil vor dori să participe în alegeri în mod separat pentru a-și apăra identitatea politică. Deci, ceea ce functionează la nivel central ar putea să fie falimentar în teritoriu. Cooperarea PSRM-ACUM pe care Dodon o propune dupa alegerile locale servește interesului acestuia poate tăia din terenul de manevră al altor partide, precum Partidul Nostru”, a conchis Cenușă.

Doina Secrieru

Share