Un istoric explică de ce Republica Moldova nu va mai fi expusă la riscul unui șantaj energetic

Un istoric explică de ce Republica Moldova nu va mai fi expusă la riscul unui șantaj energetic

Istoricul, Gheorghe Cojocaru, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre eventualitatea închiderii tranzitului de gaze din Federația Rusă prin teritoriul ucrainean și reconectarea consumatorilor la rețeaua de gaze a României. Astfel, acesta a fost întrebat: „Deși mai e mult până departe, v-aș întreba, totuși, care este miza racordării Republicii Moldova la rețeaua de gaze românești?”.

„Asigurarea securității energetice a consumatorilor individuali și a economiei naționale. Republica Moldova se bucură, în acest sens, de sprijinul Comisiei Europene, care i-a acordat un ajutor de zece milioane de euro, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltarea și Banca Europeană de Investiții i-au oferit un împrumut de 41 de milioane de euro pentru lucrările de proiectare și construcție a noii rețele de gaze”, a precizat acesta.

În același timp, Cojocaru, a analizat ideea că „odată cu intrarea în funcțiune a conductei, vulnerabilitatea energetică a Republicii Moldova va rămâne în trecut”.

„Într-un sens anume, da, Republica Moldova nu va mai fi expusă la riscul unui șantaj energetic, pentru că previzibilitatea spațiului Uniunii Europene este alta. Dacă până în prezent robinetul cu gaze se află în stânga Nistrului, odată cu reconectarea la sursa românească, acest robinet nu se va mai afla în mâinile administrației de la Tiraspol, iar dacă sistemul de conducte ucrainean va deveni inoperant, zona transnistreană va trebui să se conecteze de asemenea la rețeaua de conducte din dreapta Nistrului. Și aici intervine momentul adevărului. Dacă până acum Federația Rusă livrează gaze gratuit Tiraspolului, ceea ce asigură un preț atractiv produselor sale industriale, de acum încolo întreprinderile transnistrene vor trebui să achiziționeze contra cost consumul necesar de gaze, ceea ce va determina și o altă politică a costurilor și prețurilor în regiune”, a conchis el.

sursa foto: europalibera.org

Mihaela Rotari

Share