Un grup de titulari de patentă și-au spus „of-ul”: Sunt nemulțumiți de prevederile politicii bugetar-fiscale
Grigore Novac, deputat PSRM, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, membru al Comitetului Executiv al PSRM, alături de un grup de reprezentanți ai titularilor de patentă din mai multe raioane ale țării, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre problemele cu care se confruntă.
Evenimentul a fost organizat de către PSRM în incinta Parlamentului, la solicitarea deținătorilor de patentă care, deși s-au adresat la mai multe autorități ale statului, nu au fost auziți.
Olga Ceapchi din Ștefan Vodă, consilier raional și orășenesc, în numele titularilor de patentă, și-a exprimat indignarea față de prevederile politicii bugetar-fiscale, adoptate la finele anului curent care prevede prelungirea activității în bază de patentă doar pentru o jumătate de an, cu trecerea ulterioară la o nouă formă juridică de activitate.
”Activitatea în bază de patentă este o soluție atunci când statul nu creează noi locuri de muncă, iar economia țării este pusă pe brânci. Suntem cei care nu am luat calea pribegiei, dar am rămas în țară alături de copii. Câștigăm și cheltuim aici, în țară”, a menționat Olga Cheapchi.
De asemenea, a fost exprimată nemulțumirea față de obligativitatea de a procura, începând cu 1 aprilie curent, a poliției de asigurare medicală la un preț de peste 12000 lei, precum și a aparatelor de casă.
Deținătorii de patentă au amintit ministrului Alaiba că deși la întrevederea de la Ștefan Vodă acesta a promis că titularii de patentă nu vor fi lăsați de izbeliște, deja la întrevederea de la ministerul Economiei patentarii au fost îndemnați să-și schimbe forma de activitate căci ”așa nu se mai poate de lucrat”.
De asemenea, deputații și membrii PAS, care în campania electorală făceau selfie cu deținătorii de patentă prin raioane, au fost invitați să vină acum în piețele orășelelor să se convingă la fața locului în ce condiții nocive se muncește și să se facă și ei ”milionari așa cum se pretinde că sunt deținătorii de patentă”.
Reprezentanții titularilor de patentă au făcut un apel către Avocatul Poporului, prim-ministru, ministru Economiei, să nu se grăbească să primească o lege pripită care este în detrimentul cetățenilor, ci să organizeze audieri publice, așa cum prevede legislația.
”Vă chemăm la dialog constructiv, căci fiecare lege aprobată în Parlament trebuie să fie în folosul cetățenilor și nu în detrimentul lor”, a subliniat Olga Cheapchi.
”La moment, nu înaintăm cerințe politice. Vrem să rezolvăm problemele ca să putem munci acasă, în Republica Moldova. Nu vrem să ne faceți diasporă. Dar dacă nu vom fi auziți, vom fi nevoiți să înaintăm și cerințe politice, căci a ajuns cuțitul la os!”, a remarcat Alexandru Vișnevschi, consilier raional și orășenesc din Rezina.
Pe finalul conferinței de presă, Grigore Novac, a îndemnat autoritățile statului să audă această categorie de cetățeni și nu doar să-i asculte, căci ”mai bine ei să contribuie ca economia țării decât să devină șomeri pe seama statului”.
Menționăm că în luna decembrie 2022, fracțiunea parlamentară BCS a promovat un amendament la politica bugetar-fiscală ce prevedea prelungirea activității în bază de patentă până la data de 31 decembrie