Un grup de activiști au lansat un apel către PSRM și ACUM

Un grup de activiști au lansat un apel către PSRM și ACUM

Un grup de experți și activiști din Republica Moldova, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, au făcut un apel către Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), pentru crearea unei coaliții în Parlament, în vederea aprobării legilor necesare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în baza sistemului proporțional, informează OFICIAL.

Membrul inițiativei, Valeriu Pașa, a comunicat despre scopul grupului. „Ne-am unit într-o inițiativă pentru apărarea articolului 2 din Constituție, care spune că „Puterea aparține poporului”. Ne-am propus să promovăm acest concept, în special – în ceea ce ține de desfășurarea alegerilor libere și corecte. Am decis să facem acest pas în contextul situației politice care este în Republica Moldova, acest blocaj pe care îl observăm, dar nu-l putem înțelege”, a declarat Pașa.

Prin urmare, grupul a dat citire unui apel: „După alegeri, membrii inițiativei pentru susținerea Articolului 2 din Constituție s-au adresat deschis către Blocul ACUM și PSRM cu ideea formării unei majorități situaționale anti-oligarhice, care ar avea ca obiectiv – eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a lui Vladimir Plahotniuc, astfel încât să fie create condiții pentru exprimarea democratică a voinței poporului – alegeri parlamentare anticipate. Spre regret, noi nu am marcat intenții serioase din partea forțelor politice menționate pentru a ajunge la un acord în vederea legilor necesare. Constatăm o insuficiență de voință politică”.

În același timp, grupul comunică despre un eventual scrutin parlamentar în baza sistemului actual de vot: „PDM poate atinge un rezultat net superior și, posibil, va obține o majoritate în viitorul Parlament. Alegerile anticipate pot fi admise doar în cazul anulării sistemului mixt și revenirii la sistemul proporțional de vot. Acest scenariu poate fi realizat prin votul comun al pachetului de legi de către blocul ACUM și PSRM”.

În acest fel, grupul de inițiativă a venit cu o cerere: „Facem apel către Blocul ACUM și PSRM să consolideze eforturile, pentru a crea o coaliție anti-oligarhică în actualul Parlament, în vederea aprobării legilor necesare și creării condițiilor pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte în baza sistemului proporțional”.

De menționat că, pe lângă Valeriu Pașa, din grup mai fac parte și: Victor Ciobanu, Ștefan Gligor, Stella Jantuan, Sergiu Tofilat și Alexei Tulbure.

Mihaela Conovali

Share