Un europarlamentar german, după vizita sa în R. Moldova: „Este nevoie de o urgentă întărire a sistemului legislativ”
Europarlamentarul german, Helmut Scholz, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre vizita sa recentă din Republica Moldova, informează Oficial.
„Am înțeles că 60% din populație părăsește țara. Mai ales tinerii. De ce vor să plece? Unde sunt locurile de muncă? Unde este perspectiva pentru tânăra generație, în special? Cel puțin asta este impresia mea, dar și concluzia după discuțiile cu societatea civilă și cu partidele de opoziție, care nu au avut șanse reale la alegerile prezidențiale. Sunt foarte critici cu privire la situația drepturilor omului. Eu știu, desigur, că este o diferență mare între drepturile politice, garantate de Constituție, și cum sunt respectate aceste drepturi în viața de zi cu zi, în realitate. Dacă ai o opinie diferită, ai foarte puține șanse să performezi în societate. După cum știți, am fost la Chișinău în aprilie, şi una dintre concluziile mele a fost că este nevoie de o urgentă întărire a sistemului legislativ, ca și de aplicarea legilor. Jumătate din pahar este plin și jumătate este gol, după cum spunem noi în Germania. Iar eu nu știu câtă apă este deja în pahar, ca să spun așa. Cazul Moldovei ne-a dat o temă de gandire: cum să aplicăm un Acord de Asociere în interesul tuturor cetățenilor unei țări, cum să facem ca beneficiile unui astfel de acord să fie simțite de toți cetățenii unei țări, si nu doar de unii, de privilegiați?”.
Totodată, europarlamentarul a vorbit și despre conflictul transnistrean.
„Eu sper ca UE să contribuie la o relație normală cu Moldova, inclusiv prin găsirea unei soluții pentru Transnistria. Dl Dodon ne-a spus că este interesat în găsirea unei soluții tripartite (Moldova, Federația Rusă și Transnistria, cu sprijinul UE) , în care să vedem unde avem interese comune, unde avem interese divergente, și să găsim modalități de a găsi o soluţie de compromis pentru Moldova, Transnistria și Federația Rusă”, a menționat el.
Mihaela Rotari
Nimeni nu spune că în Moldova totul e ideal și trăim ca în Elveția, avem multe încă de făcut, dar bucura faptul că avem în sfărșit o guvernare care are rezultate, care face treabă și care vrea să ridice nivelul de trai al oamenilor
Să nu uitam că acum trei ani, europenii nici nu mai vroiau să mai discute cu noi, acum vedem cum s-a schimbat situația, ei deja vin în Moldova, văd situația reală și vin cu soluții concrete, despre cum să reușim să dezvoltăm țara.