Un deputat al Platformei DA, despre Comisia de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional: „A fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec”

Un deputat al Platformei DA, despre Comisia de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional: „A fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec”

Platforma Demnitate şi Adevăr își exprimă nemulțumirea în legătură cu încheierea activității Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, fără a produce niște rezultate, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, membrul Comisiei de anchetă, Dinu Plîngău, a făcut o retrospectivă în ceea ce privește condițiile și cum a fost formată Comisia, dar și a prezentat un mic raport cu informație pe care a obținut-o fiind parte din acea Comisie.

În context, deputatul a spus că, la sfârşitul lunii septembrie Comisia era pe punctul de a finaliza Raportul său cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

„Dar a survenit situația când președintele Comisiei, Vladimir Țurcan, a fost ales în calitate de judecător la CCM și activitatea Comisiei a stagnat. După ce deputatul Mihai Popușoi a fost ales în calitate de Președinte al Comisiei, aceasta a funcţionat timp de câteva săptămâni, perioadă în care s-a încercat sistematizarea materialului acumulat pentru a definitiva Raportul Comisiei, dar această activitate a fost torpilată de unii membri ai Comisiei, care nu şi-au mai dorit o finalitate a investigaţiilor. Comisia a devenit total nefuncțională în perioada în care a survenit criza politică cauzată de schimbarea Guvernului, deşi mai exista şansa de duce la bun sfârşit lucrurile. Această şansă s-a spulberat, însă, în momentul când Mihai Popușoi și-a dat demisia din funcția de Președinte al Comisiei. Astfel, activitatea Comisiei a fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec. În rezultat, Parlamentul Republicii Moldova nu a mai votat numirea unui nou președinte și nu a dispus prelungirea termenului de activitate a Comisiei, oferindu-i posibilitatea să prezinte plenului un Raport. PSRM-ul a mimat o perioadă scurtă o aşa-zisă activitate în această Comisie, încercând să evite un eventual scandal public”, a spus Plângău.

Potrivit lui, în momentul de față, termenul de activitate a Comisiei a expirat, fără a fi prezentat un Raport final. „Plenul Parlamentului a refuzat să voteze inițiativa lui Dinu Plîngău de a prelungi termenul de activitate și, în consecinţă, Comisia nu mai există.  În calitate de membru al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional, solicit convocarea tuturor deputaților care au făcut parte din Comisie pentru a identifica soluții juridice pentru a prezenta raportul în plen, astfel încât să adoptăm o hotărâre care poate avea consecințe juridice pentru toți cei implicați în tentativa de uzurpare a puterii în stat”, a conchis Plângău.

Andriana Cheptine

Share