Directoarea adjunctă pentru Europa și Asia Centrală a PNUD va efectua o vizită în Republica Moldova

Directoarea adjunctă pentru Europa și Asia Centrală a PNUD va efectua o vizită în Republica Moldova

Agi Veres, Directoarea adjunctă pentru Europa și Asia Centrală a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va efectua o vizită în Republica Moldova pe 20-21 februarie 2020. Pe parcursul celor două zile, Agi Veres va avea întrevederi cu reprezentanții Guvernului, societății civile, partenerilor de dezvoltare și Organizației Națiunilor Unite, pentru a discuta progresul Republicii Moldova în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și va reitera suportul continuu al PNUD în domeniile cheie de dezvoltare națională, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, pe 20 februarie, Agi Veres se va alătura Prim-ministrului Republicii Moldova la lansarea națională a Raportului de dezvoltare umană pentru 2019 „Dincolo de venituri, dincolo de valorile medii, dincolo de azi: inegalități în dezvoltarea umană în secolul XXI”, o publicație emblematică a PNUD care reflectă tendințele de dezvoltare în 189 de țări, inclusiv Moldova. Prezentarea rezultatelor Raportului va fi urmată de o dezbatere despre inegalități cu Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cu vorbitori notabili din comunitatea de dezvoltare internațională și societatea civilă. 

Pe 21 februarie, Directoarea adjunctă pentru Europa și Asia Centrală a  PNUD va vizita orașul Rezina, unde PNUD în parteneriat cu Uniunea Europeană (UE) contribuie la sporirea încrederii dintre locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru. Rezina și Râbnița, două orașe de pe malurile opuse ale Nistrului, au legături economice, sociale și umane strânse. Oamenii care locuiesc în Râbnița beneficiază de servicii sociale în Rezina, iar locuitorii ambelor orașe tind să călătorească foarte mult între aceste localități din motive de afaceri și de familie. Jumătate din angajații spitalului din Rezina sunt originari din Râbnița.

Măsurile de consolidare a încrederii UE-PNUD pun accentul pe promovarea infrastructurii sociale și pe consolidarea conexiunilor umane. Ca parte a acestei susțineri, au fost renovate Secția de Boli Contagioase și cea de Chirurgie din spitalul din Rezina, iar școlile de șah din ambele orașe au fost reparate și au primit asistență tehnică. Pentru prima dată din 1993, podul peste Nistru dintre Rezina și Rîbnița a fost asigurat cu un sistem funcțional de iluminare publică.

Directoarea adjunctă a PNUD pentru Europa și CSI Agi Veres își va finaliza vizita oficială în Republica Moldova pe 21 februarie.    

Agi Veres, oficială PNUD de nivel înalt, este expertă în domeniul dezvoltării cu peste 20 de ani de experiență. Ea s-a alăturat PNUD în 2002 și de atunci a deținut diverse funcții în cartierul general, precum și în oficiile regionale și de țară. Din 2019, Agi Veres conduce Centrul regional al PNUD din Istanbul care susține țările din Asia Centrală, CSI-ul de Vest, Caucazul de Sud și Balcanii de Vest pentru a implementa misiunea PNUD de realizare a Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Doina Secrieru

Share