Un deputat al Platformei DA anunță despre înregistrarea a două proiecte legislative

Un deputat al Platformei DA anunță despre înregistrarea a două proiecte legislative

Deputatul fracțiunii Platforma DA Blocul ACUM, Liviu Vovc, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat două inițiative legislative în susținerea celor care luptă în prima linie cu pandemia de COVID-19.

„Vreau să anunț despre înregistrarea a 2 inițiative legislative în susținerea celor care luptă cu pandemia. Cu regret, sistemul medical deja a pierdut mai mulți specialiști din cauza acestui virus”, a spus Vovc.

„Primul proiect de lege înregistrat vine în armonizarea legislației în susținerea angajaților din prima linie, care sunt supuși riscurilor sporite pentru sănătate și anume asigurarea cu un suport de compensare de 100% din salariul de bază pe o unitate de timp”, a comunicat deputatul.

Prin urmare, el s-a referit și la cel de-al doilea proiect legislativ, care „propune includerea unui nou articol în Legea privind pensiile de asigurări sociale și anume asigurarea cu pensie de urmaș a persoanelor care și-au pierdut întreținătorul, ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiunile de combatere a pandemiei. De această pensie de urmaș vor putea beneficia: copiii de până la 18 ani sau dacă își continuă studiile într-o unitate de învățământ – până la absolvirea acesteia, soția sau soțul supraviețuitor și părinții. Cuantumul pensiei de urmaș pentru prima categorie, copii, ar urma să fie 75% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului, iar pentru soț, soție și părinți – 50%”, a declarat Liviu Vovc.

Mihaela Conovali

Share