Un democrat a înregistrat 3 amendamente la politica bugetar-fiscală şi legea bugetului

Un democrat a înregistrat 3 amendamente la politica bugetar-fiscală şi legea bugetului

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc a înregistrat astăzi în Parlament 3 amendamente la politica bugetar-fiscală şi legea bugetului, pentru a stopa implementarea unor politici toxice pentru oameni, informează OFICIAL.

În acest fel, este vorba despre:

1.Anularea prevederii privind creşterea cotei TVA pentru agricultori de la 8 la 12 %. Potrivit deputatului, creşterea TVA pentru fermieri va avea consecinţe nefaste asupra agricultorilor, care şi aşa au avut de suferit în urma secetei fără precedent din acest an. „Ce înseamnă majorarea cotei TVA pentru agricultori? Asta înseamnă seminţe şi furaje mai scumpe. Preţurile de achiziţie a furajelor în 2020 şi aşa au crescut între 40 şi 60%. Majorarea TVA ar aduce sectorul zootehnic într-un colaps”, spune Nicolae Ciubuc. Totodată, creşterea cotei TVA ar duce la majorarea în lanţ a preţurilor pentru produsele agroalimentare, ceea ce se va răsfrânge negativ asupra populaţiei;

2. Majorarea cu 500 milioane de lei a mărimii Fondului naţional de dezvoltare agricolă şi rurală. Fermierii în 2021 riscă să rămână şi fără subvenţii, deoarece suma de 1 miliard 100 de milioane de lei, prevăzută în bugetul pentru anul viitor, abia de acoperă datoriile pentru subvenţii din anul acesta. De aceea, deputatul democrat a propus majorarea cu 500 milioane de lei a Fondului naţional de dezvoltare agricolă şi rurală;

3.Anularea prevederii care permite importul în Republica Moldova a mijloacelor de transport care au mai mult de 10 ani. Dacă această normă ar fi aplicată, Republica Moldova riscă să se transforme într-un cimitir de maşini uzate. Acest lucru va avea consecinţe negative pentru mediu, dar şi asupra securităţii la trafic.

Parlamentarul a declarat că, în cazul în care aceste amendamente nu vor fi luate în considerare, fracţiunea PDM nu va vota politica bugetar-fiscală şi legea bugetului pentru anul viitor.

Cristina Pendea

Share