UE: Noi am fost pregătiți la începutul anului 2017 să acordăm asistența de 100 mln. euro RM, dar a venit propunerea de modificare a legislației electorale

UE: Noi am fost pregătiți la începutul anului 2017 să acordăm asistența de 100 mln. euro RM, dar a venit propunerea de modificare a legislației electorale

Asistența macro-financiară de 100 mln. euro din partea Uniunii Europene va ajunge în R. Moldova atunci când recomandările Comisiei de la Veneția vor fi îndeplinite în totalitate. Declarația a fost făcută de președintele Delegației Comisiei pentru Buget al UE, Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă, organizată în contextul vizitei Deputaților Parlamentului European pentru a evalua nivelul de realizare a reformelor și utilizare a sprijinului financiar al UE, transmite Oficial.

Președinta Delegației Comisiei pentru Afaceri Externe al UE, Laima Andrikiene, a punctat că în cadrul discuțiilor cu majoritatea parlamentară și partidele de opoziție au fost discutate sincer subiectele problematice pentru R. Moldova.

„Mesajul nostru este clar, vrem să sprijin RM în aplicarea Acordului de Asociere. Sunt unele progrese în unele domenii, dar sunt nevoie și celelalte de îndeplinit. Ne dorim să vedem o intensificare a comerțului , legături mai bune în domeniul transportului și sectorului energetic. Sprijinul nostru se acordă pe mai multe căi și cu anumite condiții. Noi am ajutat Moldova ținându-ne de cuvânt și am eliminat vizele de călătorie pentru unele țări. Cu toate acestea, am avut discuții sincere privind reforma justiției, Codul Audiovizualului, lupta împotriva corupției, sistemul electoral mixt și frauda bancară.

La sfârșitul anului vor avea loc de alegeri. Reiterăm că acestea trebuie să fie corecte și transparente. Punem mare preț pe părerea Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală. Suntem dezamăgiți că anumite recomandări fundamentale nu au fost luate în calcul”, a spus Laima Andrikiene.

Președintele Delegației Comisiei pentru Buget al UE, Siegfried Mureșan, a accentuat că asistența macrofinanciară din partea UE va ajunge atunci când vor fi îndeplinite toate recomandările Comisiei de la Veneția. „Noi prevedem a aloca RM în 2017 – 2020 între 248 – 348 mln. euro și asta depinde de capacitatea de a absolvi aceste fonduri. Noi am fost pregătiți la începutul anului 2017 să acordăm asistența de 100 mln. euro, dar a venit propunerea de modificare a legislației electorale. Este o decizie suverană a țării, noi nu sugerăm în baza cărui sistem de vot să fie aleasă conducerea, dar optăm pentru ca recomandările Comisie de la Veneția să fie îndeplinite toate, întocmai. Când vor fi îndeplinite condițiile, atunci va fi asistența. De asemenea, ne-am exprimat punctul de vedere privind finanțarea partidelor. Noi nu putem înțelege cum o persoană fizică poate dona până la 20 de ori mai mult decât salariul mediu pe economie, când venitul mediu este de 2 500 lei. Nu este posibil să donezi 52 mii lei pe an. Susținerea campaniilor electorale se face doar prin conturi bancare.

Totodată ne-am exprimat îngrijorarea privind votul în Diaspora. Pentru noi nu este clar cum cetățenii RM, la alegerile prezidențiale, nu și-au putut exprima votul pentru că nu mai erau buletine de vot”, a spus Siegfried Mureșan.

Totodată, oficialii europeni au reiterat susținerea UE pentru RM și așteaptă pași concreți în vederea realizării reformelor.

Mihaela Rotari

Share