Tudor Ulianovschi: Eu am o viziune mult mai pragmatică în vederea negocierilor cu UE, nu aș permite ca producătorii autohtoni să fie dezavantajați…

Tudor Ulianovschi: Eu am o viziune mult mai pragmatică în vederea negocierilor cu UE, nu aș permite ca producătorii autohtoni să fie dezavantajați…

Tudor Ulianovschi, fost șef al diplomației moldovenești, afirmă că are o viziune pragmatică în ceea ce ține de negocierile cu Uniunea Europeană, dar și că politica externă nu trebuie să se limiteze doar la cooperarea regională cu UE, informează OFICIAL. 

„Eu am o viziune mult mai pragmatică în vederea negocierilor cu UE, nu aș permite ca producătorii autohtoni să fie dezavantajați în favoarea marilor corporații străine sau a intereselor economice ale altor state. OMC m-a învățat să înțeleg cum luptă marii actori internaționali pentru protejarea propriilor interese economice și comerciale și m-a făcut să cred că economia nu este politică și nici diplomație, iar o țară mică precum Republica Moldova se poate impune pe arena mondială doar printr-o politică externă inteligentă și negocieri solide care să aducă beneficii interesului național” – a declarat el pentru editiadedimineata.ro.

În opinia sa, în contextul insecurității din regiune demult era cazul să vedem o politică externă fermă și mult mai afirmată în plan mondial și nu doar regional la nivelul Uniunii Europene.

„Politica externă a unui stat nu ar trebui să se limiteze doar la o cooperare regională precum ar fi aderarea la Uniunea Europeană, care este o prioritate, dar inevitabil acest proces va dura mai mulți ani și în mare parte va depinde de nivelul de dezvoltare economică a țării și modernizarea tuturor regiunilor statului. În plan strategic, demult era cazul să trecem de la o neutralitate pasivă, spre una activă”, a subliniat Tudor Ulianovschi.

Share