Trei candidați la parlamentare, despre ofertele electorale: Lichidarea CNA, stoparea migrației, digitalizarea țării…

Trei candidați la parlamentare, despre ofertele electorale: Lichidarea CNA, stoparea migrației, digitalizarea țării…

Reprezentanții a trei formațiuni – Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), Blocul electoral „Renato Usatîi” și Partidul Acasă Construim Europa (PACE) – și-au prezentat ofertele electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, curent, în cadrul dezbaterilor publice organizate de IPN, informează OFICIAL.

Reprezentantul PACE, Ion Straciuc, a spus că două proiecte din platforma electorală a partidului din care face parte se bucură de cea mai mare popularitate.

„Odată ajunși la guvernare, ne propunem ca 30 foști miniștri și deputați, care și-au însușit bunuri, să le piardă. Vom implementa dosarul electronic. Al doilea program este renașterea Moldovei și stoparea migrației. Avem un program bine definit ca familiile să aibă mai mulți copii, iar cei cu 3 sau mai mulți să beneficieze de alocații, iar indemnizațiile să fie mai mari”, a declarat Straciuc.

Reprezentantul BECS, Grigore Novac, a menționat că programele propuse de Bloc sunt bazate pe necesitățile cetățenilor.

„Am început în diferite sfere cu majorări de salariu și urma să mai facem o majorare pentru medici, dar s-a dizolvat Parlamentul. Astfel de proiecte și ambiții avem pentru toate categoriile sociale, bursele studenților, pensii pentru vârstnici, pentru colaboratorii structurilor de forță. Punem accent pe economia țării și vorbim de digitalizare, stimulente fiscale, susținerea agenților economici și protecția valorilor tradiționale”, spus Novac.

Reprezentantul Blocului electoral „Renato Usatîi”, Natalia Bairam, a punctat că programul Blocului este amplu și are soluții pentru proiecte și inițiative pe fiecare domeniu.

„Avem nevoie de un plan de modernizare a țării pe fiecare ramură strategică. Blocul își propune să adune cei mai buni experți din diverse domenii și să elaborăm planul de dezvoltare a țării. Avem nevoie de reanimarea Căii Ferate. Considerăm că, angajații CFM trebuie să fie trecuți la statutul de bugetari și să li se achite salariile. Ne propunem lichidarea CNA și să reformăm SIS, să instituim o structură specializată de domeniu care va avea competențe de prevenire și combatere a corupției mari, să modificăm Codul penal, astfel că pentru infracțiuni de corupție majoră pedeapsa minimă să fie 15 ani de închisoare. Vrem să introducem prezumția vinovăției pentru funcționarii care nu vor putea justifica proveniența bunurilor ilicite și confiscarea acestora. Vom renunța la imunitatea deputaților și să privăm de mandat pe deputații care s-au ocupat de turism politic”, a spus Bairam.

Cristina Parfeni

Share