Tot mai mulți cetățeni fără viză de reședință. Promo-LEX: „Exercitarea dreptului la vot este destul de dificilă”

Tot mai mulți cetățeni fără viză de reședință. Promo-LEX: „Exercitarea dreptului la vot este destul de dificilă”

Asociația Promo-LEX, astăzi, a lansat raportul nr.2 al Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale din 20 octombrie 2019, informează OFICIAL.

Directorul de Program Promo-LEX, Pavel Postica, a declarat că, raportul a fost efectuat în perioada 15 august – 3 septembrie 2019.

„Constatăm o creștere continuă a numărului de alegători, care nu au viză de reședință și domiciliu. La moment, avem peste 220 de mii de alegători care nu au – atât domiciliu, cât și reședință. Exercitarea dreptului la vot, în acest caz, este destul de dificilă”, a comunicat Postica.

„Deja sunt, cel puțin, 14 cazuri în care desemnarea candidaților de către anumite entități politice pentru ocuparea funcțiilor pentru alegerile locale a avut loc cu încălcarea legislației electorale: 9 cazuri – Uniunea Salvați Basarabia și 5 – de la Blocul ACUM”, a mai adăugat reprezentantul Promo-LEX.

Totodată, Postica susține că, se observă o activizare a partidelor  înainte de startul campaniei, cât și a implicare a șefului statului în procesul electoral. „Astfel, sunt cel puțin 40 de cazuri în care partidele devin active și desfășoară activități cu evidentă tentă electorală. Se pare că și Președintele Igor Dodon profită de funcția publică, pe care o are, și prin transferul de imagine participă la evenimente politice cu tentă electorală pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În acest sens, au fost atestate cel puțin 4 cazuri, în aceasta perioadă”, a declarat Postica.

În același timp, reprezentantul Asociației comunică și despre alte implicări „indirecte” în campania electorală. „Atestăm primele cazuri, tradițional, în care fundațiile prin transferul de imagine promovează indirect anumite partide. 3 cazuri – Fundația „Renato Usatîi”, 1 –  Asociația Obștească „Pentru Orhei”. Ambele entități au organizat evenimente publice de amploare, în cadrul căreia au participat liderii de partide, prin aceasta au contribuit la finanțarea indirectă a partidelor politice”, a conchis Postica.

De menționat că, odată cu alegerile locale generale, care vor avea loc la 20 octombrie 2019, vor avea loc și cele parlamentare noi în 4 circumscripții.

Mihaela Conovali

Share