Maia Sandu: Pentru noi este extrem de important să restabilim relația cu UE

Maia Sandu: Pentru noi este extrem de important să restabilim relația cu UE

„Pentru noi e important sprijinul dvs., noi ne cunoaștem angajamentele față de UE, dar vrem să reiterăm că, așteptăm sprijinul PPE și atunci când vorbim de susținerea procesului de extindere a UE, a acordării perspectivei europene țării din parteneriatul estic”. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, împreună cu Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, informează OFICIAL.

Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul continuu și consecvent pe care-l acordă țării, cetățenilor în lupta pentru democrație și prosperitate.

„Dvs. ne-ați sprijinit chiar și atunci când lucrurile aici erau foarte proaste, atunci când mai multă lume, inclusive la Bruxelles, se întreba dacă în RM mai reușim să restabilim democrația. Dvs. ne-ați fost alături și ați avut grijă ca problemele cu care se confrunta RM să fie pe agenda tuturor instituțiilor europene. Schimbarea a venit. A venit prima partea a acestei schimbări, de acum încolo avem tare mult de lucru ca să punem în aplicarea toate angajamentele pe care le-am făcut, ca să construim o țară cu adevărat democratică, ca să construim un stat de drept, iar asta înseamnă reforme pe toate domeniile, așa încât standardele de viață ale cetățenilor să crească, oamenii să își recapete încrederea în stat, să-și recapete încrederea în RM”, a precizat Premierul.

Potrivit Maiei Sandu, schimbarea nu se întâmplă atât de repede pe cum își doresc.

„Există foarte multă rezistență. Timp de 30 ani lucrurile nu s-au făcut bine, acum descoperim toate problemele și încercăm una câte una să le realizăm. Ne dorim să construim o bază durabilă pentru dezvoltare, iar asta însemnă să facem lucrurile corect și temeinic. Pentru noi este extrem de important să restabilim relația cu UE și contăm în continuare pe sprijinul dvs., pe sprijinul familiei PPE. Pentru noi e important sprijinul dvs., noi ne cunoaștem angajamentele față de UE, dar vrem să reiterăm că, așteptăm sprijinul PPE și atunci când vorbim de susținerea procesului de extindere a UE, a acordării perspectivei europene țării din parteneriatul estic. În acest sens, congresul PPE, din noiembrie, va constitui , în viziunea noastră o ocazie pentru a adopta o rezoluție similară celei de la congresul precedent, prin care a fost declarat sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a țărilor din parteneriatul estic, care au semnat Acorduri de Asociere”, a conchis Sandu.

La rândul său, Joseph Daul, Președintele PPE, a declarat că urmărește îndeaproape evoluția situației din Moldova de-a lungul anilor și mai ales în ultimele luni și admiră curajul și maturitatea politică a Prim-ministrului Maia Sandu și a Viceprim-ministrului Andrei Năstase, care au găsit o soluție pentru a oferi cetățenilor un guvern pentru toți, nu doar pentru unii.

„Această nouă schimbare la Chișinău aduce multă speranță, dar creează și mai multe așteptări. Trebuie să știți că 100 de zile cu o nouă guvernare nu pot schimba ceea ce a fost distrus și corupt timp de ani de zile. Lupta împotriva corupției, o justiție independentă și respectarea statului de drept necesită multă muncă, din multe direcții”,  a subliniat Joseph Daul.

Totodată, Joseph Daul a reafirmat susținerea totală pentru guvernul condus de ACUM, care are o misiune foarte dificilă și complicată, aceea de a readuce Moldova pe calea cea dreaptă. „Datorită primelor acțiuni concrete ale Guvernului Sandu, Republica Moldova a recâștigat încrederea Uniunii Europene, care este deja pe cale să transfere prima tranșă de asistență financiară, care a fost blocată în trecut”, a mai adăugat Președintele PPE.

Andriana Cheptine

Share