Timofti: Prezența trupelor ruseşti în regiunea transnistreană reprezintă amenințări majore la adresa securității țării

Timofti: Prezența trupelor ruseşti în regiunea transnistreană reprezintă amenințări majore la adresa securității țării

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut ieri, 23 aprilie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu generalul Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Discuțiile au vizat dezvoltarea capacităților de apărare a Republicii Moldova în contextul acțiunilor întreprinse de Alianța Nord Atlantică de consolidare a  securității în regiune.

Președintele Nicolae Timofti a arătat că prezența trupelor Federației Ruse în regiunea transnistreană, fără consimțământul autorităților constituționale ale Republicii Moldova, cât și evoluțiile din Ucraina, reprezintă amenințări majore la adresa securității țării.


 

 

 

 

 

 

Șeful statului l-a informat pe oficialul NATO despre programul de modernizare a Forțelor Armate și elaborarea unei noi Strategii a Securității Naționale, adaptată noilor realități geopolitice. Președintele Nicolae Timofti a subliniat faptul că documentul poartă un caracter strict defensiv.

Generalul Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa, a declarat că interesul primordial al NATO este menținerea păcii și stabilității în regiune.

Oficialul NATO a spus că Alianța Nord Atlantică va acorda țării noastre asistența necesară pentru dezvoltarea capabilităților de rezistență în fața pericolelor militare dar și ameninţărilor neconvenţionale de natură non-militară.

„Apreciem acțiunile de descurajare a propagandei, de respingere a atacurilor cibernetice și a presiunilor economice. Consolidarea instituțiilor democratice ale statului reprezintă condiția necesară pentru dejucarea oricăror tentative de destabilizare din exterior”, a arătat Adrian Bradshaw.

Generalul Alianței Nord Atlantice a salutat participarea contingentului militarilor moldoveni la misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo, menționând că programele de dezvoltare a nivelului de interoperabilitate a militarilor moldoveni cu forțele armate ale statelor din regiune vor contribui la fortificarea capacității de apărare a Republicii Moldova.

 

Mihaela Rotari

Share