OSCE va susține activitatea grupului parlamentar de lucru pentru examinarea statutului special al Găgăuziei

OSCE va susține activitatea grupului parlamentar de lucru pentru examinarea statutului special al Găgăuziei

OSCE va susține activitatea grupului parlamentar de lucru pentru examinarea statutului special al Găgăuziei. Declarația a fost făcută de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale, Astrid Thors în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Discuțiile au vizat importanța adoptării Strategiei de integrare a minorităților naționale din Republica Moldova, elaborat cu sprijinul OSCE, precum și evoluțiile din UTA Găgăuzia.

Speakerul Andrian Candu a menționat că în următoarele zile va fi creat grupul de lucrupentru examinarea statului special al Găgăuziei în contextul prevederilor constituționale. Grupul parlamentar va fi format din deputați din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, iar în calitate de observatori vor fi invitați reprezentanți ai UE, OSCE, Consiliului Europei, societății civile. Scopul activității acestei structuri va fi de a asigura un mecanism instituțional de dialog permanent dintre Chișinău și Comrat și a soluționa problemele curente.

Potrivit Speakerului, Parlamentul Republicii Moldova își propune să contribuie la consolidarea capacităților funcționale ale Adunării Populare din Găgăuzia.

”Vom transfera continuu și permanent expertiza noastră Adunării Populare, îi vom ajuta prin intermediul diferitor proiecte implementate cu sprijinul partenerilor noștri de dezvoltare. Funcționarii publici parlamentari de la Chișinău și cei de la Comrat vor colabora de câte ori va fi necesar în vederea transferului de bune practici”, a menționat Andrian Candu.

Totodată, Andrian Candu a anunțat că săptămâna trecută Președintele Adunării Populare a Găgăuziei a participat, pentru prima dată, în calitate de membru al delegației oficiale a Parlamentului Republicii Moldova la ședința Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

La rândul său, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale, Astrid Thors a declarat că OSCE va oferi în continuare Republicii Moldova expertiza și asistența necesară în vederea integrării eficiente a minorităților naționale. Oficialul a salutat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău pentru elaborarea Strategiei de integrare a minorităților naționale și lansarea procesului de consultare a acesteia cu societatea civilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doina Secrieru

Share