Televiziunile, presa scrisă și online – monitorizate în campania electorală. Date din raport!

Televiziunile, presa scrisă și online – monitorizate în campania electorală. Date din raport!

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat cel de-al treilea Raport de monitorizare cu privire la comportamentul mass-media în campania electorală, efectuat în perioada 1-8 februarie 2019, informează OFICIAL.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a comunicat structura analizei. „Avem 12 posturi de televiziune pe care le-am inclus în monitorizare. Am atras atenție la știri, emisiunile cu caracter electoral, dar ne-am uitat și la dezbaterile electorale din orele serii”, a declarat Gogu.

Prin urmare, potrivit monitorizării, Partidul Democrat din Moldova (PDM) este lider în apariția în știrile televizate din țară, urmează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), blocul electoral ACUM, Partidul Politic ȘOR, Partidul Liberal (PL), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul Nostru și Mișcarea profesioniștilor „Speranța-Nadejda”.

Totodată, în context pozitiv, PD este lider în aparițiile sale, urmează PSRM și Partidul Politic ȘOR, iar blocul ACUM are cea mai mare rată în aparență negativă.

Președintele Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, s-a referit la reflectarea partidelor politice în presa scrisă și online. „În perioada electorală a crescut numărul de materiale foarte mult, practic s-a dublat. 16 instituții de presă au fost monitorizate. 6 portaluri pot fi ca exemple, în alte 6 sunt pur politic. În acest fel, au fost reflectate declarațiile politicienilor”, a declarat Macovei.

În același timp, el a vorbit care sunt cei mai des citați candidați din circumscripțiile uninominale. În acest fel, pe primul loc se află Ilan Șor, urmat de Vladimir Plahotniuc, Andrei Năstase, Maia Sandu, Pavel Filip, Dumitru Cebotărescu, Valeriu Munteanu, Zinaida Greceanîi, Dorin Chirtoacă, iar ultimul este Boris Volosatîi.

Amintim că, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o entitate constituită din organizații obștești din Republica Moldova. Potrivit Coaliţiei, contribuie la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea și desfăşurarea alegerilor libere şi corecte. În prezent Coaliția este constituită din 35 organizații membre.

Mihaela Conovali

Share