Subiectele despre procedurile electorale și organizarea referendumurilor au încheiat atelierele de discuții pe marginea modificării legislației electorale și conexe

Subiectele despre procedurile electorale și organizarea referendumurilor au încheiat atelierele de discuții pe marginea modificării legislației electorale și conexe

Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Asociația obștească „Promo-LEX” și Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, a organizat ultimul atelier de discuții pe marginea propunerilor de perfecționare a legislației electorale și conexe. Subiectele prezentate astăzi, 7 aprilie, s-au referit la aspectele de îmbunătățire a procedurilor electorale și reglementarea inițierii și desfășurării referendumurilor în Republica Moldova, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat de presă.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a prezentat propunerile de îmbunătățire a mecanismelor instituționale și legale ce vor conduce la sporirea calității listelor electorale, atât la etapa de actualizare și gestionare, cât și la utilizarea acestora în ziua alegerilor. În același context, CEC își dorește să fie reglementat rolul și competențele autorităților cu atribuții în deținerea datelor despre cetățenii cu drept de vot. Tot aici, se consideră oportună revizuirea termenelor de tipărire a listelor electorale, depunerea contestațiilor pe subiectul (ne)includerii în listele electorale, procesul de verificare și accesul la listele electorale prin prisma domeniului protecției datelor cu caracter personal. Cât ține de ziua alegerilor, noutatea se referă la organizarea alegerilor generale în ziua de sâmbătă, iar, în cazul unor motive obiective, votarea în unele circumscripții electorale sau secții de votare, ar putea avea loc pe parcursul a 2 zile.

Alt subiect discutat de către participanți a ținut de digitalizarea proceselor electorale. Membrul CEC, Alexandru Musteața a vorbit despre eforturile autorității electorale privind reglementarea, testarea și implementarea votului prin internet. Au fost menționate progresele activității grupului de lucru interinstituțional constituit pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni în vederea digitalizării procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot.

În partea a doua a atelierului de discuții electorale, Alexandr Berlinschii, secretarul CEC, s-a referit la propunerile de reglementare a referendumurilor, așa cum, la moment, Codul electoral nu conține prevederi clare și depline pe această dimensiune. Prin urmare, aspectele de amendare a legislației vizează subiecții și tipurile de referendumuri, descrierea condițiilor speciale pentru inițierea referendumului legislativ de către cetățeni, procedura de inițiere a referendumului republican, înregistrarea grupului de inițiativă, colectarea şi verificarea semnăturilor, descrierea procedurii de înregistrare a participanților la referendum și desfășurarea campaniei electorale, precum și altele.

În același context, experta Rodica Secrieru a prezentat o analiză privind îmbunătățirea cadrului legal privind referendumurile, evidențiind o serie de probleme care ar trebui abordate în acest proces de amendare a legislației electorale, în special fiind vorba de diferențierea insuficientă dintre diverse tipuri de referendumuri, lipsa unor prevederi specifice referendumului, dar și privind cerințele de validitate în sens formal și material și mandatul clar atribuit unui organ imparțial de a verifica în prealabil respectarea acestora.

Urmare atelierelor de discuții desfășurate, în perioada următoare CEC va analiza toate propunerile, comentariile, recomandările și va prezenta viziunea autorității electorale în cadrul unui eveniment public.

Share