Statele Unite îndeamnă liderii Republicii Moldova acționeze rapid pentru a forma un nou Guvern

Statele Unite îndeamnă liderii Republicii Moldova acționeze rapid pentru a forma un nou Guvern

Statele Unite ale Americii (SUA) salută modul în care s-au desfășurat alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și recomandă liderilor politici să acționeze rapid pentru a forma un nou Guvern. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt, Robert Palladino, privind alegerile parlamentare din Republica Moldova și a fost publicată pe pagina Departamentului Statelor Unite, informează OFICIAL.

Potrivit sursei citate, Statele Unite felicită poporul din Moldova, Comisia Electorală Centrală și câștigătorii alegerilor parlamentare din 24 februarie. ,,Salutăm evaluarea de către Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) că alegerile parlamentare din Moldova au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale”, se spune în declarație.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt menționează că autoritățile americane  împărtășesc preocupările OSCE, inclusiv acuzațiile de mituire a alegătorilor și de utilizare necorespunzătoare a resurselor administrative și solicită autorităților moldovene să investigheze aceste afirmații. ,,Autoritățile ar trebui, de asemenea, să acorde o atenție deosebită OSCE, Comisiei de la Veneția și altor recomandări internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv clarificarea elementelor din Codul electoral”, a spus Robert Palladino.

În context, ,,Statele Unite îndeamnă liderii Republicii Moldova acționeze rapid pentru a forma un nou Guvern, care să respecte voința alegătorilor moldoveni și să servească poporul moldovenesc, prin combaterea corupției, promovarea reformelor judiciare și asigurarea progresului Moldovei, în ceea ce privește traiectoria sa democratică. Viitorul Moldovei aparține poporului său”.

Mihaela Grosu

Share