Spătaru: „De ce bat alarma? Pentru că ceea ce se petrece acum în Bălți este departe de valorile europene”

Spătaru: „De ce bat alarma? Pentru că ceea ce se petrece acum în Bălți este departe de valorile europene”

Fostul deputat Arina Spătaru, fost pretendent la funcția de primar al municipiului Bălți, face câteva clarificări cu privire la refuzul de a fi înregistrată în cursa electorală și cheamă bălțenii să boicoteze alegerile. Arina Spătaru spune că a colectat 3600 de semnături pentru a avea dreptul să participe la alegerile locale noi din 21 noiembrie din Bălți, informează OFICIAL.

„La prima vedere acest număr de semnături nu este suficient ca să fiu înregistrată, pentru că prezentul CODUL electoral prevede 5 102. De ce bat alarma? Pentru că ceea ce se petrece acum în Bălți este departe de valorile Europene, de democrație veritabilă și de stat de drept, pentru care am luptat din 2015 încoace. După trista istorie cu populiștii la putere din 2016, bălțenii rămân în același cerc vicios. Lor în continuare reprezentanții  grupurilor infracționale și culiocarii le oferă pe tavă opțiuni periculoase. Greșeste amarnic partidul de guvernare, dacă crede că astfel candidatul lor va avea șanse de a deveni primar de Bălți. Toată lumea știe cum votează bălțenii de obicei cu prezența la vot de 35%”, spune Arina Spătaru.
De asemenea, Arina Spătaru se întreabă dacă bălțenii au șansa să stârpească oligarhia la nivel local, dacă a oferit noua guvernare bălțenilor posibilitatea de a avea candidat cu adevărat independent de scheme, interese și neșantajabil?
„Este binecunoscut faptul că oamenii însărăciți, cei care plătesc mai scump pentru apă, lumină, căldură votează candidați corupți și hoți. Pentru a aduce mai mulți oameni la vot, este important să le oferim certitudinea că se întreprind măsuri pentru a oferi șanse oamenilor onești și corecți de a participa la alegeri. Chiar si buclucașul MIXT criticat dur de societatea civila, în 2019 a oferit șanse de a participa femeilor la alegerile pe circumscripție. Pe atunci PD a venit cu abrogari la codul electoral și a micșorat numărul de semnături la 500. Ca să stimuleze femeile și partidele de opoziție a blocului ACUM să participe la alegerile parlamentare. Astfel ajunși acolo, cei din Platforma DA și PAS au avut șanse de a distruge oligarhiatul. Și eu, și Maia Sandu, și Inga Grigoriu pe atunci am beneficiat de aceste abrogări. Acest lucru demonstrează cum o lege poate oferi șanse cetățenilor de a birui corupția, banditismul și ipocrizia din organele de conducere”, spune Arina Spătaru.
În acest context, ea a criticat actualul Cod Electoral și cheamă bălțenii să saboteze alegerile din 21 noiembrie 2021.
„Dacă prezența la vot va fi sub 25%, atunci vor fi organizate alegeri repetate. Până atunci Parlamentul, Guvernul și CEC-ul să schimbe Codul Electoral, să-și facă onest lucrul și să ofere bălțenilor șanse reale de a ieși din cercul vicios al corupților și hoților. Până atunci mai prindem la puteri și dăm lovitura corupților!”, mai spune Arina Spătaru.
Cristina Pendea
Share