Șor propune un proiect de țară, menit să garanteze securitatea alimentară, asigurarea cu apă și securitatea energetică

Șor propune un proiect de țară, menit să garanteze securitatea alimentară, asigurarea cu apă și securitatea energetică

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, propune elaborarea unui proiect de țară, formulat pe principiul „hrană, apă, energie”. Acesta presupune implementarea unor strategii, în primă fază la nivel local, menite să consolideze domeniul agricol, prin dezvoltarea unei vaste rețele de irigare, asigurarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate, precum și garantarea securității energetice, prin identificarea unor surse de alternativă, precum centralele nucleare modulare mici.

Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor a subliniat că Republica Moldova se confruntă astăzi cu o amenințare directă asupra securității alimentare a țării.

„Asistăm astăzi la scumpirea în ritm amețitor a produselor alimentare. La toamnă, este foarte probabil ca scumpirile să fie însoțite și de o criză de produse și să avem rafturi goale în magazine. Asta înseamnă că cetățenii țării noastre sunt amenințați inclusiv de foamete. Din păcate, guvernarea, din cauza incompetenței de care dă dovadă, nu face nimic, mai mult, prin deciziile sale idioate, aprofundează și mai mult crizele existente”, a spus politicianul.

Astfel, potrivit lui Ilan Șor, astăzi, populația are două sarcini de bază – prima este să debarce, cât mai curând, PAS de la putere, iar a doua constă în elaborarea unei strategii naționale, care ar urma să fie aplicată, în primă fază, la nivelul autorităților publice locale.

„Strategia noastră constă în garantarea securității alimentare, asigurarea cu apă și, desigur, securitatea energetică. Astăzi, ne confruntăm cu o problemă majoră în ceea ce privește sectorul agricol și trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a sprijini producătorii locali. Să dezvoltăm noi sfere de producție și să le consolidăm pe cele existente”, a declarat Ilan Șor.

El a anunțat că, inițial, va fi creat un grup de lucru, la nivelul raionului Orhei, care să facă o analiză amplă, în termeni restrânși, cu privire la problemele cu care se confruntă astăzi producătorii locali.

„În ceea ce privește apa, cunoaștem că sectorul agricol se confruntă cu o problemă gravă ce ține de secetă. Soluția cea mai optimă este construcția rapidă a sistemelor de irigare. Vom veni cu un proiect-pilot, care presupune să identificăm 10 producători agricoli, cărora eu le voi putea asigura legătura cu un șir de companii din Israel, care produc și instalează sisteme de irigare. Voi intermedia direct acest dialog și sunt convins că vom obține rezultate imediate, atât în ceea ce privește importul de tehnologie, instalarea și finanțarea acestor proiecte. Este un lucru vital pentru sectorul agricol”, a menționat Ilan Șor.

În ceea ce privește securitatea energetică, el a reiterat că cea mai sigură soluție este construcția centralelor nucleare modulare mici.

„Cunoaștem că ne confruntăm cu o situație catastrofală și la acest capitol. „Dominatorii” noștri au fost puși într-o poziție indecentă. Singura soluție este construcția imediată a centralelor nucleare modulare mici, care ne vor permite să ieșim din această situație. Dar, ca și în cazul altor probleme, guvernarea noastră idioată face totul pentru a nu permite soluționarea acestei crize”, a mai spus politicianul.

În acest context, el i-a îndemnat pe toți reprezentanții puterii locale să se unească în jurul acestor trei obiective majore și să delege în cadrul grupului de lucru persoane care vor identifica problemele și vor căuta soluții pentru soluționarea lor.

Share