Sondaj WatchDog.md: Majoritatea cetățenilor ar vota pentru aderarea la UE

Sondaj WatchDog.md: Majoritatea cetățenilor ar vota pentru aderarea la UE

La întrebarea dacă ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Euroasiatică, 52,6% au ales UE și 28,1% au ales Uniunea Euroasiatică – arată datele unui sondaj realizat de CBS Research la comanda Comunității „WatchDog.MD”, informează OFICIAL.

11,5% sunt indeciși, iar 6,6% nu ar participa la vot.

Potrivit Comunității, în sondajul din aprilie 53,9% au optat pentru UE și 25,3% pentru Uniunea Euroasiatică.

„Constatăm un impact în creștere a campaniilor masive de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra evoluției preferințelor geopolitice a populației. Aceste tendințe ar putea influența puternic și rezultatele scrutinelor electorale din toamna acestui an. În mod special, este îngrijorătoare concentrarea eforturilor de propagandă ostilă pe subiectele care vizează aderarea Republicii Moldova la UE și cooperarea cu țările occidentale. În același timp, scade și numărul cetățenilor care ar susține aderarea la Uniunea Euroasiatică la întrebarea cu opțiuni ”pentru” și ”contra”. Observăm o anumită polarizare, scădere a numărului celor care ar susține ambele opțiuni. Este un trend oarecum firesc în contextul dezbaterii intensificate despre opțiunea strategică de politică externă. Campaniile de informare despre UE au și ele un impact, chiar dacă este limitat de dezinformarea și manipularea intensă despre pretinsele beneficii ale apropierii de Rusia” – a menționat WatchDog.MD.

Notă: Sondajul a fost realizat în perioada 20-23 august 2024,  pe un eșantion de 1011 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult; cu o eroare maximală de +2,6%.

Share