Soluțiile lui Ion Ceban pentru pensionari și persoanele cu nevoi speciale

Soluțiile lui Ion Ceban pentru pensionari și persoanele cu nevoi speciale

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de Primar General al Capitalei, Ion Ceban, a prezentat astăzi măsurile de susţinere a pensionarilor, persoanelor cu nevoi speciale, a altor categorii vulnerabile din punct de vedere social, pe care le va implementa, împreună cu echipa sa, după preluarea mandatului de primar.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a spus că și-a propus, până în noiembrie 2018, elaborarea unui program municipal pe termen mediu de susţinere a persoanelor cu nevoi speciale, dar și formarea unui consiliu pe lângă Primarul general al capitalei care se va ocupa cu examinarea şi soluţionarea problemelor actuale ale lor.

„De asemenea, este necesară instalarea a 20 de ascensoare speciale în instituţiile medicale şi cele municipale administrative, dar şi a rampelor de acces în instituții, inclusiv la Primăria mun. Chișinău. Toți cetățenii trebuie să aibă acces în aceste edificii. E necesară instalarea urgentă a altor 20 de semafoare cu semnal sonor în capitală şi noi deja am identificat intersecţiile în care vor funcţiona acestea și amenajarea trecerilor de pietoni tactile pentru persoanele cu deficienţe de vedere, dar și continuarea programului privind asigurarea persoanelor cu deficienţe de auz cu aparate auditive, a persoanelor cu deficienţe de vedere – cu ochelari speciali, bastoane, termometre, protezare oculară gratuit, etc.. Vom identifica și posibilităţi pentru asigurarea cu cărucioare a persoanelor cu deficienţe locomotorii”, a declarat candidatul.

Socialistul a spus că pensionarii continuă să fie o categorie de cetățeni prioritară în acțiunile sale și va depune eforturi pentru acordarea de ajutoare materiale,din partea municipalității în ajunul sărbătorilor, dar şi a altor date marcante, inclusiv și pentru persoanele cu nevoi speciale.

„Ne-am propus extinderea centrelor sociale pentru acordarea serviciilor păturilor social-vulnerabile, inclusiv pensionarilor şi persoanelor cu nevoi speciale, redeschiderea centrului pentru persoane de vîrsta a treia şi persoanele cu nevoi speciale, dar şi construcţia încă a unui centru pe strada Haltei 2, pentru persoanele fără adăpost şi fără domiciliu stabil. La moment, experţii noştri examinează posibilitatea deschiderii unui astfel de centru şi în incinta spitalului nr. 4 din strada Columna. De asemenea, planificăm și redeschiderea a trei cămine de pe teritoriul gimnaziului Decebal de la Botanica, pentru asigurarea cu spaţiu locativ social a tinerilor orfani şi a familiilor tinere. Urmează, în 2018, să adoptăm hotărârea privind introducerea în state a 300 de asistenţi personali pentru persoane cu nevoie speciale”, a enumerat potențialul primar.

Ion Ceban s-a referit și la majorarea de trei ori a numărului de beneficiari de serviciile cantinelor sociale, majorarea numărului de beneficiari de compensaţii la plata agentului termic, tarifului la apă şi pentru evacuarea deşeurilor menajere și la majorarea cu 10% a numărului persoanelor ce vor beneficia de compensaţii la călătoria cu transportul public urban şi suburban.

Mihaela Rotari

Share