Solicitarea unei deputate PAS către Guvern privind COVID-19

Solicitarea unei deputate PAS către Guvern privind COVID-19

Deputata „Fracțiunii PAS, Blocul ACUM”, Galina Sajin, cere Guvernului să relaxeze restricțiile pentru cei care vin din țările unde rata de infectare cu COVID-19 este mică, la fel cum procedează Guvernele europene.

„Este nevoie să fie elaborată o așa-numită „listă verde” a statelor care gestionează pandemia bine și, pentru oamenii care vin de acolo, să fie instituite excepții de la carantină. Încă de la începutul lunii iunie, statele europene treptat au început să excludă măsura carantinei pentru cetățenii statelor în care pandemia este bine gestionată și numărul de infectări este relativ mic. Acest lucru poate fi realizat foarte simplu, analizând statistica periodic și implementând la caz. Restricțiile pot fi eliminate, iar în caz de necesitate reintroduse. De asemenea, poate fi preluată practica altor state de a condiționa intrarea pe teritoriul țării prin prezentarea unui test negativ. Protecția poate fi realizată prin testarea, prin aprovizionarea cu echipament a celor ce nu și-l pot permite, prin asigurarea normelor igienice și de comportament”, a precizat deputata.

Totodată, ea a menționat că, solicită Guvernului să revadă politica de restricții la intrarea în țară, această politică poate fi mai flexibilă, fără pericole și fără a crea impedimente inutile pentru cetățenii care vin în țară. „Această cerință nu este un capriciu. Cetățenii noștri din diasporă profită de perioada de concediu pentru a-și rezolva problemele lor acumulate timp de un an în care se află departe de țară. De exemplu, perfectarea actelor care costă de două ori mai puțin în țară, decât în Consulate”, a conchis Sajin.

Andriana Cheptine

Share