Solicitarea Partidului „Șor” – atribuirea unui statut special lucrătorilor medicali

Solicitarea Partidului „Șor” – atribuirea unui statut special lucrătorilor medicali

Fracțiunea Partidului „Șor” a elaborat un proiect de lege privind atribuirea unui statut special lucrătorilor medicali, ca și în cazul militarilor și a altor categorii de angajați, care activează în condiții de risc major pentru viață și sănătate, informează OFICIAL.

„Un proiect de lege asemănător, noi l-am înregistrat și în Legislativul precedent, dar cu părere de rău nu a fost susținut de majoritatea parlamentară. Noi propunem ca lucrătorii medicali să beneficieze de un șir întreg de facilități, ce vor încuraja medicii să rămână în sistem”, a declarat deputatul Partidului „Șor”, Reghina Apostolova, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit ei, Fracțiunea Partidului „Șor”propune în primul rând, ca medicii să beneficieze de legitimații de serviciu, ca și în cazul militarilor.

De asemenea, proiectul prevede ca medicii să beneficieze de reduceri la anumite medicamente.

Mai mult decât atât, fracțiunea Partidului „Șor” propune ca, în caz de necesitate, în lipsa unui tratament eficient în țara noastră, medicii să beneficieze de asistență la instituțiile medicale de peste hotare, iar toate cheltuielile să fie acoperite de stat. Printre alte beneficii se mai numără acordarea dreptului de a călători gratuit în transportul public, iar în cazul în care medicii își pierd viața din motive profesionale, familiile lor să beneficieze de o indemnizație unică în valoare de 60 de salarii lunare, calculate conform ultimei funcții deținute. În plus, cadrelor medicale care se vor alege cu dizabilități fizice să li se acorde o indemnizație/compensație lunară.

„Nu în ultimul rând, solicităm ca medicii care își exercită atribuțiile profesionale în condiţiile stării de urgenţă, de asediu sau de război, să beneficieze de înlesniri, garanţii şi compensaţii suplimentare. Astfel, medicii care activează în condiții dificile și cu risc sporit pentru viață și sănătate, așa cum se întâmplă în timpul pandemiei de COVID, să fie asigurați cu apă, hrană caldă, compensații materiale, remunerare sporită a muncii și alte măsuri corespunzătoare”, a precizat deputatul.

Cristina Jicol

Share