Socialiștii vor face o interpelare la Procuratura Generală

Socialiștii vor face o interpelare la Procuratura Generală

În răpirea ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus au fost implicate și structuri ale statului Republicii Moldova, iar urmele acestei crime duc inclusiv la instituția prezidențială. Declarații în acest sens au fost făcute, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de deputații socialiști, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, membri ai Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus, informează OFICIAL.

„Comisia a audiat mai multe persoane, reprezentanți ai instituțiilor, am dat de urmele celor care l-au răpit pe Ceaus, am constatat cârdășia instituțiilor de stat în această crimă. Urmele acestei crime duc și la instituția prezidențială. Noi nu am avut deschidere ori conlucrare sub nicio formă din partea instituției prezidențiale, chiar dacă am expediat mai multe demersuri. SIS a încercat să ne ducă pe pistă greșită”, a declarat Grigore Novac.

Adrian Lebedinschi, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă, de asemenea, a spus că SIS intenționat a vrut sa ducă pe pistă greșită organele oficiale de anchetă. „Un exemplu care confirmă acest lucru este faptul că în ziua răpirii cei de la SIS au dat indicații să se închidă doar câteva puncte de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, pe când răpitorii au plecat nestingherit pe la Otaci”, a mai comunicat Lebedinschi.

Deputatul a adăugat că în ianuarie 2021, înainte de vizita Maiei Sandu în Ucraina, SIS i-a prezentat o notă amplă privind cazul Ceaus, iar după întrevederea bilaterală cu Maia Sandu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus deschis jurnaliștilor că au convenit să faciliteze acest proces și să îl aducă acasă pe acest cetățean. „Însă nici SIS și nici Președinția nu au acceptat să prezinte această notă informativă deputaților – membrilor Comisiei de anchetă”, a mai spus Lebedinschi.

La fel, potrivit deputaților, cu câteva luni până la răpirea lui Ceaus, acesta a fost filat, iar Președinția a făcut interpelări către Serviciul de Informații și Securitate despre cazul Ceaus.

Totodată, membrii Comisiei se arată indignați vizavi de faptul că SIS și Președinția refuză să ofere Parlamentului informații ample despre fostul atașat militar al Ambasadei Ucrainei Serghei Smetaniuk – cel care l-ar fi transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe judecătorul Nikolai Ceaus, răpit de pe teritoriul Moldovei.

Cei doi membri ai Comisiei au mai spus că directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, nu a fost nici la un caz răsunător de crime la fața locului, iar în cazul Ceaus a venit și dădea indicații: „Iar imediat după câteva minute a raportat Președintei. La întrebarea de ce nu a informat și Parlamentul, acesta ar fi zis că nu a considerat oportun”.

Deputații au subliniat că, potrivit Legii privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, directorul SIS este numit de Parlament și poate fi eliberat din funcție tot de Parlament la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova sau a deputaților.

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă consideră că trebuie să fie cerută expres demisia directorului SIS, Alexandru Esaulenco, pentru încălcarea vădită a legislației. Totodată, Adrian Lebedinschi a anunțat că va face o interpelare la Procuratura Generală și la instituțiile internaționale, ca să fie verificată activitatea SIS care permite aflarea pe teritoriul Republicii Moldova și filarea persoanelor de către servicii de inteligență și spionaj străine.

Cristina Pendea

Share