Socialiștii vin cu o soluție pentru cazul cinematografului „Gaudeamus” din capitală

Socialiștii vin cu o soluție pentru cazul cinematografului „Gaudeamus” din capitală

Liderul fracțiunii consilierilor socialiști din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, câteva proiecte de decizie ce ar veni să soluționeze problema construcțiile neautorizate și ilegale în Capitală, dar și problema demolării cinematografului „Gaudeamus”, transmite Oficial.

Ion Ceban a spus că va propune mâine la ședința CMC soluțiile. „Ca să nu mai existe astfel de construcții, venim mâine cu câteva proiecte de decizie, pe care le vom înainta CMC. Marea majoritate a construcțiilor problematice sunt pe terenuri date în arendă care sunt sub proprietate municipală. Noi propunem ca absolut toate terenurile din proprietate municipală și privată să fie trecute în domeniul public până la aprobarea Planului Urbanistic General. Ceea ce se află în domeniul public nu mai este pasibil pentru construcții. Noi am discutat mult pe intern și am mai avut acest proiect și anterior. Propunem, de asemenea, să reglementăm cazurile cu proprietățile individuale – individual, aparte”, a spus Ion Ceban.

De asemenea, Ion Ceban a făcut și propuneri privind soluționarea problemei ce există cu demolarea cinematografului „Gaudeamus”. „Această demolare se întâmplă în baza unei decizii, pe care noi am contestat-o până acum, obținând câștiguri de cauză. Noi propunem de acum încolo: să inițiem cercetarea prealabilă în vederea declarării proprietății publice și proprietății din str. Vasile Alecsandri, 4, cinematograful „Gaudeamus”, să-l expropriem pentru o cauză de utilitate publică.Asta înseamnă că acest lot poate fi expropriat în vederea construcției unui edificiu de sănătate, sport, cultură, etc.. Propunem alocarea a 15 mln. lei pentru inițierea construcției unui Centru în acel loc. Acest lucru putem să-l negociem cu proprietarul. Asta înseamnă că lotul pe care l-a cumpărat să fie răscumpărat sau să-i oferim alt lot echivalentul la ceea ce posedă. Menționez că, în baza unei decizii de judecată, proprietarul nu va putea construi nimic acolo. Suntem gata să ajutăm cu orice CMC, dar și alte partide, pentru a debloca situațiile legate de construcții și din alte domenii”, a mai precizat Ion Ceban.

Amintim că, Consiliul Municipal Chișinău se convoacă în ședință extraordinară mâine, de la ora 10:00.

Doina Secrieru

Share