Socialiștii bat alarma privind parcul de autobuze din capitală

Socialiștii bat alarma privind parcul de autobuze din capitală

Președintele Comisiei comunal-locative din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Alexandr Comarov și deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Oleg Lipskii, susțin că, în spatele ideii autorităților municipale de a comasa RTEC și Parcul urban de autobuze, s-ar putea ascunde ideea lichidării Parcului urban de autobuze.

După cum informează Oficial, în cadrul unei conferințe de presă, socialiștii au spus că, în oraș trebuie păstrate ambele parcuri, pentru a putea deservi chișinăuienii cu transport public.

Alexandr Comarov a precizat că, Parcul urban de autobuze este unul dintre cele mai vechi întreprinderi.

„Cu părere de rău, la ziua de azi sunt minim 160 de autobuze, iar pe linie ies doar 72, dintre care o bună parte seara se întorc la reparație. Dacă să intri pe teritoriul parcului, atunci 42 de autobuze stau la reparație. Mulți ani nu a fost alocat nici un leu pentru a reînnoi parcul. Fracțiunea PSRM ridică deja de mai mulți ani întrebarea de a aloca bani pentru acest parc, iar în 2017 au fost alocați – 30 milioane lei, în 2018 – 36 milioane lei, iar în 2019 – 80 milioane lei. Totuși, nici un autobuz în acești ani nu a fost cumpărat. De ce?! În parcul de troleibuze, la ieșire sunt 307 troleibuze, în 2018 au fost cumpărate sau asamblate – 20 troleibuze. Aici, problema e în altă parte, e lăsată baltă infrastructura parcului de troleibuze. Mă refer la cablurile de alimentare a acestor troleibuze, mulți ani nu s-au reînnoit. Se poate întâmpla ca într-un moment troleibuzele să fie pur și simplu imobilizate. Nimeni nu atrage atenția la asta”, a precizat Comarov.

La rândul său, Oleg Lipskii a menționat că, cei care propun lichidarea Parcului urban de autobuze și concentrarea ca în Chișinău să fie doar troleibuze, nu înțeleg că lucru acesta este imposibil.

,,Nu pe toate traseele se pot folosi troleibuze fără fir. Mai ales în suburbii. Nu permit condițiile și lățimea drumurilor. Respectiv, este nevoie de autobuze. Parcul trebuie reînnoit cu cel puțin 200 unități de autobuze. Considerăm că, pentru lichidarea parcului de autobuze sunt două motive: ori cineva a pus ochiul pe teritoriul acestui parc, ori monopolizarea transportului de pasageri. Va fi o crimă împotriva cetățenilor, nu putem permite acest lucru. Pentru astfel de lucruri, cei responsabili vor fi trași la răspundere penală”, a adăugat Lipskii.

Andriana Cheptine 

Share