Slusari: Transnistria participă la șantajul energetic, care a trecut în fază avansată

Slusari: Transnistria participă la șantajul energetic, care a trecut în fază avansată

Fostul deputat, Alexandr Slusari primește mai multe mesaje din regiunea transnistreană în care oamenii se întreabă de ce a fost început sezonul de încălzire atâta timp cât afară este destul de cald, informează OFICIAL.

Slusari spune că Transnistria participă la șantajul energetic, care a trecut în fază avansată.

„Pe când partea dreaptă a Nistrului după orele 18.00 se scufundă în întuneric, cei din Transnistria stau bine mersi. Încălzesc străzile și produc bitcoinul, acumulând deja al nouălea miliard de dolari de datorii pentru gaz. Plus ne amenință că degrabă nu ne vor furniza deloc energia electrică și ne trimit batjocoritor la Moscova”, spune Slusari.

El spune că autoritățile noastre nu reacționează în nici un fel.

„Zilnic auzim doar pălăvrăgeala ministrului Spânu despre economia energiei electrice, care deja nu provoacă altceva decăt iritarea cetățenilor. Avem mare noroc de sprijinul României, care din nou ne pune umărul în cele mai grele clipe din istoria noastră contemporană. Dar vor și ei să vadă care ar fi strategia energetică imediată a autorităților noastre, care timp de un an spuneau că au și plan B și plan C”.

Slusari punctează că trebuie de „pus piciorul în prag”.

„Domnii guvernanții, poate după 31 de ani de umilință măcar să încercăm să punem piciorul în prag ? Să anunțăm pe cei din Transnistria că nu va fi livrat pe malul stâng nici un metru cub de gaz și nu trece vama fără TVA și accizul nici o marfă pentru regiunea transnistreană, dacă nu avem garanții că Cuciurgan va produce și va furniza pe malul drept 70 % din energia electrică necesară la prețul de maximum 52 dolari pentru Mwt/ora. Totodată, autoritățile din Moldova vor avea grijă ca deficitul gazului , care nu vine din Gazprom, să fie acoperit proporțional pentru ambele maluri prin achiziții din surse alternative. Poate după așa anunț vom vedea și alta reacția a Gazpromului ?

Chinurile și suferințele poporului de pe malul drept al Nistrului trebuie să aibă și alt sens, în afară de creșterea sărăciei și numărului oamenilor, aburiți de Șor. Probabil a venit timpul cănd la Chișinău cade în mâină cheie pentru reglementarea conflictului transnistrean în condițiile noastre. dar e nevoie de voința politică ! Căt caracter, atăta țară !”, spune Slusari.

Share