Slusari: Proiectul Arena Națională este o risipă de bani publici

Slusari: Proiectul Arena Națională este o risipă de bani publici

Fostul deputat Alexandr Slusari afirmă că proiectul Arena Națională este o risipă de bani publici, iar guvernul nu are încotro și este obligat să după până la final această lucrare, informează OFICIAL.

Slusari spune că, construcția Arenei Naționale a fost pornită în grabă în scopuri electorale și financiare meschine de către fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc.

„În loc de 10 hectare, necesare pentru construcția complexului, de la satul Stauceni au fost sustrase 69 ha de terenuri agricole. Pentru excluderea pământului din circuit agricol localitatea nu a primit nici un bănuț . Au fost pierdute zeci de milioane bani publici. Cele 59 hectare nu au avut nici o tangență cu construirea Arenei. Acolo Plahotniuc planifica să creeze o zonă cu cazinouri și bordeluri.

Proiectul a fost demarat în baza unui studiu de fezabilitate, elaborat în pripă de către un ONG, care nu are nici o experiență în domeniul. Iar concursul a fost aranjat din start prin stabilirea unor termeni restrănse pentru un sîngur participant.

Valoarea contractului de 43 mln euro în foarte scurt timp a început să crească. Ой, am uitat de canalizare. Plus 1,5 mln euro. Опс, contractul nu prevede finanțarea căilor de acces. Încă 24 mln lei. Interesant , că la moment există un sîngur drum de acces și în acest context obiectul pănă în ziua de azi oficial nu poate fi dat în exploatare, chiar dacă pe 24 decembrie acolo a fost primul concert. Pentru a doielea drum urmează o procedură lungă de răscumpărare a terenului privat cu construcții. Totodată, începănd cu anul 2020, statul a cheltuit anual de la 10 pănă la 15 mln lei pentru întreținerea unui obiectiv nefinalizat, care nu aduce nici un venit.

În paralel, în instanța de judecată se află un litigiu, legat de restituirea TVA pentru investiții, unde compania-investitor cere și, probabil va căștiga, de la stat 92 mln lei. Toata aceasta perioada toate 69 hectare se află în gaj și pot fi chiar regajate. Există un risc semnificfativ că în orice clipă compania din Turcia să exercite dreptul său de ipotecă și statul rămăne fără teren”, spune Slusari.

El se întreabă dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în domeniul privat, ar fi fost alungați de la muncă și dați pe mâna justiției.

„La noi e liniște. Procuratura murează în cel mai adânc beci dosarul penal, pornit încă în 2019 pe acest proiect. Nu am auzit șă aibă un statut pe acest dosar nici Plahotniuc, nici Candu, care activ a promovat legea în Parlament, și nici Dodon, care a promulgat aceasta lege, care a lăsat absolut neargumentat comuna Stauceni fără 59 hectare și fără compensarea bănească. Nu știu dacă măcar au fost chemați la Procuratura cei, care au pus semnăturile pe contract de finanțare și toate documentele adiționale. Mă refer la Gaburici, Babuc și Armașu.

A rămas doar de pus placă memorială cu numele Plahotniuc la întrarea la Arena pentru risipa banilor contribuabililor și pierderea terenurilor de proprietate publică”, spune Slusari.

Share