Slusari, despre interdicția de a exporta porumb: În primul rând au de suferit…

Slusari, despre interdicția de a exporta porumb: În primul rând au de suferit…

Din păcate, interzicerea exportului porumbului reprezintă o schemă de îmbogățire în timp de criză din partea unor jucătorii mari de pe piața cerealelor. Declarația a fost făcută de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, „a fost lobată la Comisia Situațiilor Excepționale (CSE) întrebarea introducerii restricțiilor de export FĂRĂ inventarierea reală a stocurilor de porumb în gospodăriile agricole și elevatoarele, chiar dacă era știut că am avut o recolta record de porumb.”

„Imediat după decizia CSE privind interzicerea exportului prețul la porumb s-a prăbușit cu aproximativ un leu și acesta continuă să scadă. Fermierii mici, care nu sunt plătitori de TVA, sunt nevoiți să văndă azi porumbul cu aproximativ 2,8 lei. În primul rând acum au suferit agricultorii, care nu au reușit toamna să recolteze toate suprafețele de porumb, întrucât toate elevatoarele din țara erau pline. La moment, în situația creșterii galopante a prețurilor la motorina, fertilizanți, pesticide, semințe etc., micșorarea bruscă a prețurilor la porumb este o lovitură puternică asupra agriculturii. Dar producătorii agricoli nu au încotro și în preajma începerii lucrărilor agricole SUNT NEVOIȚI să-și vândă producția la prețuri, formate ARTIFICIAL”, a mai spus politicianul.

Fostul deputat a precizat că, doar după emiterea deciziei cu restricții pentru export, Ministerul Agriculturii a inițiat inventarierea rezervelor de porumb.

„Peste câteva săptămâni autoritățile chipurile ar depista că stocuri de porumb în țara sunt mai mult decât suficiente și vor anula embargo sau ar introduce cotele lunare de export.

În câștig rămân unii exportatori, care acum la PREȚ REDUS procură porumb, care ulterior urmează a fi exportat la cotațiile ridicate. Pierderile financiare le vor suporta în primul rând fermierii mici și mijlocii”, a conchis Alexandru Slusari.

Cristina Gurez

Share