Sistemul digital eNotariat ar putea fi funcțional în Moldova până la finele anului 2025

Sistemul digital eNotariat ar putea fi funcțional în Moldova până la finele anului 2025

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va susține implementarea în Republica Moldova a Platformei digitale eNotariat. Despre aceasta au discutat astăzi Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției, cu Catarina Bjorlin Hansen, șefa oficiului BERD în RM, și Ion Lupan, șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

În cadrul discuțiilor a fost menționat faptul, că eNotariatul este un sistem digital  care va permite notarilor să îndeplinească sarcini notariale și administrative online, utilizând instrumente electronice pentru a oferi servicii notariale online, a accesa baze de date, a semna și transmite documente oficiale și a interacționa cu registrele naționale și alte instituții.

Prin eNotariat, procesele vor deveni mai eficiente și mai rapide, eliminând necesitatea documentelor pe hârtie și facilitând accesul la informații esențiale cu câteva clicuri. Noul sistem va simplifica munca notarilor și va îmbunătăți securitatea și trasabilitatea documentelor oficiale, dar cel mai important, va asigura accesul la servicii notariale pentru investitori și diasporă la distanță – în mod electronic.

Implementarea platformei eNotariat are loc după ce la inițiativa Consiliului Economic și cu suportul Ministerului Justiției și Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a fost ajustat cadrul legal în domeniu, prin Legea 126/2023 privind afacerile la distanță în Republica Moldova.

La acea de-a doua etapă, cu suportul BERD și al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au fost elaborate: Conceptul sistemului digital eNotariat, Cerințele tehnice și Regulamentul de operare a platformei eNotariat.

De menționat, că astfel de sisteme deja funcționează în mai multe state europene. La implementarea celui din Moldova vor fi antrenați experți din Estonia, unde acest sistem funcționează cu succes deja de câțiva ani. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Justiției și BERD, noul sistem digital eNotariat ar putea fi pus în funcțiune deja până la sfârșitul anului 2025.

Secretariatul Consiliului Economic, care a semnat azi un Memorandum de colaborare cu Ministerul Justiției privind implementarea sistemului digital eNotariat, va monitoriza întregul proces de implementare și lansare a platformei. Această acțiune este parte a Foii de parcurs pentru economie digitală și comerț electronic, elaborate pe platforma Consiliului Economic. Scopul final al acestor activități este de a asigura instrumentele și cadrul de reglementare necesar pentru a putea lansa, dezvolta și închide o afacere în Republica Moldova la distanță – prin instrumente digitale.

Share