Sîrbu a depus sesizare la CC. Cere clarificarea împuternicirilor Guvernului în exercițiu

Sîrbu a depus sesizare la CC. Cere clarificarea împuternicirilor Guvernului în exercițiu

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională. Parlamentului cere înaltei Curți să se expună cu privire la împuternicirile Guvernului în exercițiu, în cazul unui blocaj parlamentar, informează OFICIAL.

Potrivit documentului publicat de www.zdg.md, dat fiind riscul iminent de crearea a unui vid de putere și blocaj parlamentar, se solicită Curții examinarea în regim de urgență a sesizării.

Astfel, CC urmează să se pronunțe dacă:

„1. Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, imposibilității formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?
2. Este obligat un Guvern în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin care mecanisme constituționale?
3. Poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, incluse în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării?”.

Amintim că, la 24 februarie curent au avut loc alegeri parlamentare. Potrivit rezultatelor, noul Parlament ar urma să fie creat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS, Partidul Democrat din Moldova,  Partidul Șor și 3 candidați independenți.

Doina Secrieru

Share