Șeful statului într-o discuție cu privire la sistemul de gaze naturale. Ce s-a decis!

Șeful statului într-o discuție cu privire la sistemul de gaze naturale. Ce s-a decis!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că a avut o întrevedere de lucru cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al „MoldovaGaz” S.A, Vadim Ceban. Totodată, șeful statului a comunicat despre vizita sa în Federația Rusă, care va avea loc mâine, informează OFICIAL.

„Am discutat cele mai importante aspecte ce țin de asigurarea funcționării eficiente a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor, dar și cele mai stringente sarcini, care stau în fața noii conduceri a MoldovaGaz. Există informație preventivă despre diferite scheme frauduloase puse în aplicare în sistemul energetic în general, și în structurile „MoldovaGaz”, în particular, care au impact semnificativ asupra costurilor interne și, implicit, asupra tarifelor la gaze. În acest context, am solicitat întreprinderea acțiunilor imediate de eliminare a schemelor respective, identificarea rezervelor interne de diminuare a costurilor în cadrul acestei întreprinderi strategice pentru țara noastră. Sunt convins că aceste rezerve pot fi identificate, diminuând astfel presiunea asupra tarifelor pentru consumatorii finali”, a scris Dodon.

Prin urmare, șeful statului s-a referit la discuția cu privire la tarifele la gaze.

„În contextul discuțiilor la subiectul tarife, care a căpătat o actualitate deosebită după creșterea prețului de import la gazele naturale și, mai ales, a politicii populiste iresponsabile a regulatorului pieței energetice, Dl Brînzan m-a informat despre detaliile solicitărilor întreprinderilor energetice către ANRE pentru majorarea tarifelor pentru consumatorii finali. Argumentarea principală a acestor solicitări este majorarea prețului de import a gazelor naturale. În aceste condiții este evidentă necesitatea inițierii unor negocieri cu furnizorul de gaze naturale, cu scopul obținerii unor reduceri”, a mai adăugat Dodon.

În același timp, Dodon a comunicat despre o vizită la Moscova.

„Pe parcursul zilei de mâine voi întreprinde o vizită de lucru scurtă la Moscova, în cadrul căreia voi aborda în dialogul cu autoritățile Federației Ruse, inclusiv și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul respectiv va fi abordat în cadrul discuțiilor mele cu autoritățile din Federația Rusă, dar și cu conducerea S.A. „Gazprom”. Un eventual consens în aceste negocieri ar permite să diminuăm semnificativ necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale. În cadrul discuției am atras atenția asupra necesității demarării negocierilor cu partea rusă pentru încheierea unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2010. Experiența anilor trecuți denotă, că o tergiversare a acestui proces poate pune în pericol securitatea energetică a țării, în special în perioada rece a anului”, a conchis șeful statului.

Mihaela Conovali

Share