Ședință de judecată în dosarul Băsescu-Dodon: Urmează ultimele pledoarii ale părților

Ședință de judecată în dosarul Băsescu-Dodon: Urmează ultimele pledoarii ale părților

Reprezentanții Președintelui Igor Dodon și ai fostului Președinte al României Traian Băsescu au fost audiați astăzi în cadrul examinării în fond a dosarului cu privire la anularea decretului de retragere a cetățeniei, informează Oficial.

Avocatul fostului Președinte al României, Andrei Bivol, a oferit mai multe detalii cu privire la decizia instanței judecătorești.

„Astăzi a avut loc examinarea cauzei în fond, instanța a audiat părțile, a fost audiată poziția noastră în calitate de reclamant, cu argumentele de fapt și de drept. A fost o cerere de administrare a unor noi probe, care au apărut între timp, de la ultima ședință până la această ședință, atâta timp cât examinarea fondului nu începuse, noi am considerat necesar să administrăm câteva probe noi și anume sunt declarații ale pârâtului Igor Dodon, în privința obiectelor de cauză și anume motivele de retragere a cetățeniei reclamantului Băsescu Traian. Aceste declarații demonstrează că, cetățenia domnului Băsescu a fost retrasă strict pe criterii politice. Domnul Băsescu și domnul Dodon sunt antagoniști pe scena politică, deci este evident că domnul Dodon, în momentul când a retras cetățenia, a vizat activitatea politică, or lipsirea de cetățenie te lipsește și de dreptul de a participa în calitate de actor politic într-un stat. Noi am arătat că retragerea cetățeniei nu a avut loc la inițiativa unor autorități competente, cum este SIS-ul sau Ministerul de Interne, ci la inițiativa Președintelui.

Ședința de astăzi s-a terminat cu examinarea probelor din dosar, în ședințele următoare vom avea susținerile orale, deci ultimele pledoarii ale părților”, a declarat el.

Prin urmare, avocatul a răspuns la întrebarea jurnaliștilor – dacă va candida Traian Băsescu la următoarele alegeri parlamentare, în cazul în care va obține cetățenia RM.

„Din câte știu eu – da, dar ar trebui să-l întrebați pe el exact, această decizie va fi luată în momentul în care începe campania electorală sau perioada electorală”, a precizat el.

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a comunicat despre temeiul retragerii cetățeniei fostului Președinte al României.

„Din păcate, partea adversă nu are argumente juridice în susținerea poziției sale și încearcă să politizeze acest caz. Indiferent de declarațiile publice ale domnului Președinte, în calitate de persoană politică, la emiterea decretului a stat un temei strict juridic, care prevede retragerea cetățeniei Republicii Moldova, în cazul în care persoana a ascuns fapte pertinente la momentul dobândirii cetățeniei, astfel domnul Băsescu se afla sub urmărire penală la momentul solicitării și respectiv, primirii cetățeniei Republicii Moldova. Chiar și avocatul domnului Băsescu, aflat în ședința de judecată, nu a contestat aflarea la acel moment, a domnului Băsescu sub urmărire penală, precum și a confirmat faptul că domnul Băsescu sub nici o formă nu a comunicat autorităților RM, aflarea sa sub urmărire penală, ceea ce este temei de lipsire a cetățeniei”, a conchis el.

Mihaela Conovali 

Share