Secretarul General al Parlamentului, despre economiile făcute în 2019 și achizițiile ce urmează

Secretarul General al Parlamentului, despre economiile făcute în 2019 și achizițiile ce urmează

Secretarul General al Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu, a declarat că scopul Secretariatului instituției este optimizarea și reducerea cheltuielilor ce au avut loc în cadrul Legislativului, informează OFICIAL. 

În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Albu a menționat că, în anul 2019, Secretariatul a reușit să economisească peste 20 milioane lei.

„Este prima oară când Parlamentul a făcut astfel de economii. Din aceste economii ne-am propus să facem anumite procurări și anume a 4 automobile, precum și a tehnicii IT de care este nevoie”, a precizat el.

Referind-se la automobilele noi ce se preconizează a fi procurate, Adrian Albu a spus că a fost dat startul procedurii.

„La moment în garajul Parlamentului se află 57 unități de transport, dintre care doar 40 se folosesc pentru deservirea corpului de deputați, secretariatului și a delegațiilor oficiale. Cu toate aceste, este relevant faptul că doar 10 unități din aceste transporturi nu sunt complet uzate și au o perioadă mai mică de exploatare de 7 ani. Dacă să vorbim despre securitatea la trafic, Secretariatul a decis că să folosești mașini care sunt din 1997, în primul rând, este destul de periculos și, în al doilea rând, sunt suportate cheltuieli enorme. Din acest considerent, Secretariatul a propus conducerii Parlamentului să fie scoase la licitație 18 automobile, dintre care 12 sunt BMW 520 din 1997. În fond, garajul Parlamentul necesită să fie renovat, pentru că de multe ori când vin delegații oficiale suntem nevoiți să închiriem mașini. În multe cazuri, însuși parlamentarii se dezic de a se folosi de transport, motivând că este vechi, nesigur și cu probleme. Aceste 4 automobile, pe care ne propunem să le procurăm, vor fi anume preconizate pentru întâlnirea delegațiilor oficiale”, a precizat Albu.

Potrivit lui, Secretariatul înțelege că automobilele acestea maxim pot fi folosite la dezasamblare sau poate sunt careva colecționari retro care le doresc. „Pe această cale – fac apel către toți doritorii, în special mass-media, care au scris că Parlamentul sărăcește bugetul statutului. Vă invit să participați la această licitație, să dați dovadă că vă pasă de bugetul statului, să procurați o mașină și să o analizați mai detaliat, să vedeți ce rulaj mare are”, a mai spus Albu.

Totodată, Albu a venit și cu clarificări vizavi de acele computere ce urmează a fi achiziționate. „La balanța Parlamentului, noi avem 610 calculatoare la moment. Dintre care 71 sunt absolut uzate, ele se păstrează la depozit și noi vom apela la reciclarea acestora. Altele 252 unități sunt exploatate mai mult de 7 ani și tot sunt necesare de a fi schimbate, deoarece nu mai fac față anumitor momente. Fiind cât de cât funcționale și existând posibilitatea de a le folosi pentru învățarea copiilor, ne propunem să le donăm la o anumită instituție, care nevoie de aceste calculatoare”, a adăugat Albu.

În context, Adrian Albu a afirmat că, pentru prima oară, Parlamentul va reîntoarce în buget circa 16 milioane din economiile care le-a făcut.

Andriana Cheptine

Share