Secretar de stat român: Sistemul de urgență din Moldova evoluează și are rezultate foarte bune

Secretar de stat român: Sistemul de urgență din Moldova evoluează și are rezultate foarte bune

Secretarul de stat al MAI al României, Raed Arafat, în cadrul unei vizite de lucru în Republica Moldova, a apreciat acțiunile întreprinse de autoritățile din țara noastră în situații de urgență. În același timp, oficialul a comunicat proiectele ce vor fi implementate în Republica Moldova, în viitorul apropiat, informează OFICIAL.

„Vizita noastră a abordat mai multe aspecte, în primul rând – prelungirea protocolului de colaborare pe linia aviatică, semnat în 2014. Urmează să fie prelungit încă 5 ani. Pe parcurs, cu siguranță, se va lucra pe dezvoltarea unor capabilități aviatice de salvare chiar în Republica Moldova. Al doilea aspect e corelat cu fondurile europene, deci există deja un program care în final s-a aprobat, în care sunt implicați Ministerul de Interne din Moldova, Ministerul Sănătății din Republica Moldova, IGSU din România și Inspectoratul General de aviație din România. Acest proiect prevede dotări pe linia SMURD-ului, pe linia Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar are și două componente foarte importante: modernizarea unităților de primiri urgente, una la nivelul Chișinăului și la nivelul Bălți. Al treilea lucru pe care l-am discutat este lansarea unui proiect pilot complet integrat în zona Cahul, în care să se implice în el – atât partea medicală, cât și partea situațiilor de urgență”, a declarat oficialul român.

În același timp, Raed Arafat a apreciat acțiunile întreprinse de autoritățile din țara noastră în situații de urgență. „Ce vreau să spun este că, în ultima perioadă, sistemul de urgență din Moldova evoluează și are rezultate foarte bune și vreau să subliniez faptul că, numai modul în care a acționat în cazul clădirii care s-a prăbușit este un mod exemplar de reacție rapidă și foarte bine-gândită”, a comunicat oficialul român.

Prin urmare, ministrul de Interne Andrei Năstase s-a referit la acțiunile din perioada următoare, în acest sens. „Vom veni, în perioada imediat următoare, cu inițiative de constituire a unui serviciu integrat al situațiilor de urgență, asta însemnând că vom veni cu inițiativa trecerii a 112 în gestiunea Ministerului de Interne, așa cum se întâmplă în toată lumea, mai puțin în Republic a Moldova”, a conchis Năstase.

Mihaela Conovali

Share