Se cere demisia imediată a ministrului Mediului

Se cere demisia imediată a ministrului Mediului

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) trage un semnal de alarmă în contextul ultimelor evenimente privind furnizarea deșeurilor metalice către Uzina de la Râbnița și califică acțiunile autorităților drept un act de trădare a intereselor naționale ale Republicii Moldova, informează OFICIAL.

„Precizăm că, Legea 209 din 29.07.2016 cu privire la deșeuri prevede expres că pentru tratarea și depozitarea deșeurilor metalice e nevoie de autorizații de mediu (art. 16 și art. 25). Dar, din informațiile pe care le deținem, întreprinderea din Râbnița nu dispune de astfel de documente. Astfel, în acest context, nu este clară baza legală permisivă pentru transportarea metalelor uzate în stânga Nistrului.

Amintim că, pe data de 16 februarie recent, serviciile speciale au oprit la ieșirea din orașul Rezina camioanele cu fier uzat, care s-au deplasat ulterior la Râbnița, anume din cauza lipsei autorizațiilor pentru uzina metalurgică. La scurt timp, însă, a venit o directivă de la Ministerul Mediului ca să fie, totuși, permisă transportarea deșeurilor peste Nistru.

Toate acțiunile de susținere economică ale regimului separatist decurg pe fundalul monopolizării continue a piețelor metalelor și materialelor de construcție de către un dealer oficial al uzinelor de metal și ciment din Transnistria și falimentării aproape demonstrative a întreprinderii cu capital majoritar public „SA Metalferos””, se spune în declarația Platformei.

Reieșind din cele expuse, Platforma DA cere realizarea următoarelor acțiuni urgente:

„1)   Să fie stopată orice furnizare a deșeurilor metalice la uzina metalurgică de la Râbnița pănă la obținerea de către această întreprindere a autorizațiilor de mediu, eliberate strict în conformitate cu legislația Republicii Moldova;

2)   Autosesizarea Procuraturii Generale și pornirea anchetei penale pe acțiunile autorităților statale, care contrar legislației, au permis transportarea metalelor uzate către întreprinderea din partea stângă a Nistrului;

3)   Demisia imediată a ministrului Mediului.”

Cristina Gurez

Share