Se așteaptă diminuarea inflației! Guvernatorul BNM: Să nu confundăm – nu înseamnă scăderea prețurilor

Se așteaptă diminuarea inflației! Guvernatorul BNM: Să nu confundăm – nu înseamnă scăderea prețurilor

Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat Raportul asupra inflației nr. 4, 2022, și a comunicat că „picul inflației a fost în luna octombrie” – 34,62%, și se așteaptă că din luna noiembrie rata anuală a inflației va începe să se diminueze, informează OFICIAL.

„Inflația anuală se va diminua în următoarea perioadă prognozată. Această scădere a inflației va avea loc pe toate componentele”, a menționat oficialul.

Guvernatorul BNM a precizat că tendințele pe care BNM le-a anticipat în prognozele anterioare, cu mici excepții, rămân valabile.

„Inflația va scădea foarte rapid în următoarea perioadă. Este foarte important să nu confundăm – nu scad prețurile, scade ritmul de creștere a prețurilor”, a precizat el.

Octavian Armașu, totodată, a declarat că, luând în calcul prognozele curente, BNM urmează să treacă de la o politică monetară restrictivă la una stimulativă.

„Noi credem că am depășit picul. Inflația este în scădere, dar, totodată, cererea agregată este foarte slabă și are nevoie de susținere. Continuă să fie incertitudine mare și noi vom fi atenți cu politica monetară”, a subliniat guvernatorul BNM.

Share