Scrisoare deschisă în atenția misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale asupra abuzurilor și ilegalităților comise la adresa liderului și vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor și Marina Tauber
Partidul „ȘOR” se adresează, printr-o scrisoare deschisă, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizațiilor naționale și internaționale, societății civile, mass-media și tuturor instituțiilor care monitorizează respectarea Drepturilor Omului și a proceselor democratice, să ia act și să-și folosească autoritatea și influența pentru a curma abuzurile și ilegalitățile comise la adresa liderului și vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor și Marina Tauber.
În scrisoare, Partidul „ȘOR” atrage atenția asupra faptului că, după preluarea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate, în vara anului 2021, Republica Moldova a intrat într-o fază activă de degradare instituțională, iar noua guvernare s-a angajat într-un proces amplu de anihilare a oponenților politici și înlăturarea din sistem a tuturor persoanelor care împărtășesc alte viziuni politice și înlocuirea lor cu persoane loiale puterii.
De asemenea, noua putere a demarat un amplu proces de epurări de cadre, și-a subordonat politic toate instituțiilor democratice, inclusiv cele din domeniul Justiției, și-a aservit total presa, implicit audiovizualul public, precum și instituțiile de monitorizare și control, care trebuie să fie independente prin definiție. Asta în timp ce a modificat și a adaptat, într-un mod unilateral și total netransparent, legislația la interesele politice și de grup, sfidând toate normele și regulile existente.
Printre țintele predilecte ale actualei guvernări se numără, în mod special, Partidul Politic „ȘOR”, ai căror lideri și adepți sunt supuși unor persecuții continue, fiindu-le încălcate și cele mai elementare drepturi. Printre cele mai răsunătoare abuzuri, comise în raport cu exponenții Partidului „ȘOR” se numără și excluderea arbitrară a vicepreședintelui formațiunii, Marina Tauber, din cursa electorală, la alegerile locale din Bălți, la finele anului trecut, după ce a câștigat detașat primul tur de scrutin.
De asemenea, exponenții puterii, inclusiv cei cu funcții înalte de demnitate publică, îi atacă brutal și fără argumente pe membrii și liderii partidului, încălcând flagrant prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și la liberă asociere. Asta în pofida faptului că, până acum, nicio instanță de judecată sau o altă instituție calificată nu a demonstrat valabilitatea acestor învinuiri și acuzații. Folosind instrumentele mediatice de care dispune și pârghiile administrative, guvernarea încearcă să creeze o atitudine negativă în societate față de o forță de opoziție, cu scopul de a o discredita și de a o reduce la tăcere.
În paralel, a pornit o campanie de intimidare, prin intermediul Procuraturii Generale, pe care și-a subordonat-o total și o folosește pe post de bâtă politică, împotriva deputaților Partidului „ȘOR”, precum și a reprezentanților săi din administrațiile locale și raionale.
La un astfel de tratament este supus, în primul rând, liderul formațiunii și președintele fracțiunii parlamentare, Ilan Șor, căruia i-a fost ridicată de nouă ori imunitatea parlamentară, doar pe parcursul acestui mandat, iar acum există un demers ca să-i fie ridicată de încă două ori.
Același lucru se întâmplă și în cazul vicepreședintelui formațiunii, deputatul Marina Tauber, care urmează să fie lipsită din nou de imunitate parlamentară, pentru aceleași învinuiri care i-au fost aduse în urmă cu doi ani și care au dus la lipsirea de imunitate, iar apoi la reținerea sa. Ca apoi, Procuratura Generală să-și retragă toate învinuirile, din lipsă de probe, și să prezinte scuze publice pentru abuzurile comise.
În loc să asigure o justiție independentă și să garanteze drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, guvernarea face „justiție televizată” și „execuții publice”, ca răspuns la criticile care i se aduc.
Prin urmare, Partidul „ȘOR” solicită să se ia act de această situație, astfel încât toate abuzurile și ilegalitățile să fie curmate. În caz contrar, Republica Moldova riscă să alunece în dictatură și să se transforme într-un stat în care cetățenii sunt lipsiți de drepturile lor și în care nu există libertate de expresie și de opinie.