Schimbări în PUN! Octavian Țîcu: Mi-au cerut demisia în absența mea

Schimbări în PUN! Octavian Țîcu: Mi-au cerut demisia în absența mea

Octavian Țîcu și-a anunțat retragerea din funcția de președinte al Partidului Unității Naționale (PUN) și din politică. El a declarat că, „în condițiile în care lucrurile au evoluat așa cum sunt, va trebui să luăm o pauză și să ne gândim foarte bine ce avem de făcut înainte”, informează OFICIAL.

„Am devenit președintele PUN în decembrie, acum doi ani de zile, un mandat care mi-a fost dat pe patru ani de zile cu niște condiții care însemnau de fapt relansarea partidului prin atragerea unor personalități excepționale. Când am venit – acest partid era ca și inexistent. Ne-am apucat de treabă, am devenit un partid parlamentar activ, am avut atâtea succese în Parlamentul RM, am reușit să creăm peste 20 de organizații teritoriale și în toamna anului 2020 să luăm un rezultat foarte bun în prezidențiale – al 6-lea rezultat, cel mai mare scor unionist înregistrat vreodată pe platformă unionistă. A fost o perioadă frumoasă în care am încercat să dăm o altă față unionismului. În toată această perioadă nu am fost ajutat nici într-un fel de Anatol Șalaru”, a declarat Octavian Țîcu, într-un video pe o rețea socială.

El a spus că, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate PUN a rămas fără 5 organizații. „Dar în afară de asta, în momentul în care am avut Consiliul Republican Politic, și am adoptat decizia de participare în alegeri, și am votat lista cu candidați, care erau 104, imediat după acest consiliu, 10 oameni ai lui Șalaru s-au retras de pe listă în mod organizat, pentru ca noi să fim culpabilizați ulterior că am pierdut alegerile – asta este toată ecuația participării în alegeri. A avut loc boicotarea deciziei Consiliului Republican și acest boicot a dus la o ruptură în partid, pentru că după aceste alegeri acești oameni s-au izolat din PUN”, a precizat Țîcu.

Totodată, el a spus: „Acești băieți s-au adunat într-un birou politic și pur și simplu în absența mea mi-au cerut demisia din funcția de președinte al Partidului, invocând pierderea alegerilor și responsabilitatea principală pe care trebuie să mi-o asum și au convocat un Congres care va avea loc sâmbătă, dar aici lucrurile nu se termină pentru că pentru mine ar fi fost simplu să-i înlătur prin decizia pe care o am ca președinte de partid, dar acesta nu este partidul meu. Fondatorii acestui partid sunt Ana Guțu și Anatol Șalaru, care s-au unit și pur și simplu mi-au cerut demisia și organizarea unui Congres la care eu nu vreau să particip”.

Prin urmare, el a menționat că, „aici se încheie capitolul PUN” și, potrivit lui, Ana Guțu și Anatol Șalaru de fapt au distrus unionismul în RM prin această decizie.

„Ce este mai grav că au anihilat un partid care putea deveni o alternativă actualei guvernări și o alternativă de guvernare. Nu am de gând să mă lupt cu oamenii din partid pentru că nu are nici un sens. Oamenii pe care i-am avut pe platforma unionistă nu vor pleca nicăieri, dar eu voi reveni în politică atunci când voi simți din partea cetățenilor RM această susținere”, a specificat Țîcu.

De asemenea, politicianul a spus că intenționează să revină în politică. „În condițiile în care lucrurile au evoluat așa cum sunt va trebui să luăm o pauză și să ne gândim foarte bine ce avem de făcut înainte. Potențial este, un potențial enorm politic pe care putem să-l explorăm, dar pentru asta avem nevoie de ajutorul vostru. Atunci când vom vedea că acest ajutor există și din partea voastră vom avea susținere. Noi putem relansa ideea de reunire doar împreună, făcând o mișcare populară de reunire autentică care să ne unească pe toți. Vom mai testa terenul și vom vedea când pornim această mișcare populară autentică de reunire, pentru că ea va fi una splendidă”, a conchis Octavian Țîcu.

Cristina Jicol

Share